Моніторинг ресурсів Arnica montana (Asteraceae) на території Українських Карпат - Вантюх, І.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Подано результати п'ятирічних спостережень за динамікою структури та ресурсною значущістю ценопопуляцій Arnica montana L. на семи моніторингових площах у різних регіонах Карпат. Вивчено вплив сінокосіння та пасовищного навантаження на стан і динаміку її ресурсів. Встановлено, що найбільш вираженим лімітуючим фактором для ресурсної значущості ценопопуляцій А. montana є пасовищне навантаження на її біотопи. В умовах обмеженого антропогенного навантаження зміни у віковій структурі популяцій А. montana та її ресурсній значущості відбуваються повільно і визначаються ступенем ценотичної конкуренції. Рассмотрены результаты пятилетних наблюдений за динамикой структуры и ресурсной значимостью ценопопуляций Arnica montana L. на семи мониторинговых площадях в различных регионах Карпат. Изучено влияние сенокошения и пастбищной нагрузки на состояние и динамику ее ресурсов. Установлено, что наиболее выраженным лимитирующим фактором для ресурсной значимости ценопопуляций A. montana является пастбищная нагрузка на ее биотопы. В условиях ограниченной антропогенной нагрузки изменения у возрастной структуре популяций A. montana и ее ресурсной значимости проходят медленно и определяются степенью ценотической конкуренции. The results of five-year observations of the dynamics and structure of coenotic populations and resource significance of Arnica montana L. on 7 monitoring areas in different regions of the Carpathians are reported. The effect of mowing and grazing pressure on the state and dynamics of the resources of arnica were studied. It hes been found that the most severe limiting factor for resource significance of coenotic populations of A. montana is the grazing pressure on the habitats. Under conditions of restricted anthropogenic load, changes in the age structure of populations of A. montana and its resource significance were slow and determined by the degree of coenotic competition.