Перспективи створення філогенетичної системи міксоміцетів (Myxogastrea) - Леонтьєв, Д.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Розглянуто історію формування і розвитку уявлень про філогенетичні зв’язки в межах класу Myxogastrea. Показано, що дослідження, засновані на використанні різних генетичних маркерів, підтверджують поділ міксоміцетів на дві головні клади – Lucisporidia та Columellidia. Структура еволюційних зв’язків у межах групи не відповідає традиційній п’ятипорядковій системі та спонукає до її реформування. На підставі літературних джерел і власних філогенетичних досліджень запропоновано пілотний варіант філогенетичної системи міксоміцетів, яка має таку структуру: Columellidia: Echinostelianae: Echinosteliales (Echinosteliaceae, Clastodermataceae); Stemonitianae: Meridermatales (Meridermataceae), Stemonitales (Stemonitaceae, Comatrichaceae), Lamprodermatales (Lamprodermataceae, Physaraceae, Kelleromyxaceae, Didymiaceae). Lucisporidia: Cribrarianae: Cribrariales (Cribrariaceae), Trichianae: Reticulariales (Reticulariaceae), Liceales (Liceaceae), Trichiales (Dianemataceae, Trichiaceae). В обзоре рассмотрена история становления и развития представлений о филогенетических связях в пределах класса Myxogastrea. Отмечено, что исследования, основанные на применении различных генетических маркеров, подтверждают разделение миксомицетов на две крупные клады — Lucisporidia и Columellidia. Структура эволюционных связей в рамках группы не соответствует традиционной пятипорядковой системе миксомицетов и ставит вопрос о ее реформировании. На основании литературных источников и собственных филогенетических исследований автор предлагает пилотный вариант филогенетической системы миксомицетов, которая имеет следующую структуру: Columellidia: Echinostelianae: Echinosteliales (Echinosteliaceae, Clastodermataceae); Stemonitianae: Meridermatales (Meridermataceae), Stemonitales (Stemonitaceae, Comatrichaceae), Lamprodermatales (Lamprodermataceae, Physaraceae, Kelleromyxaceae, Didymiaceae). Lucisporidia: Cribrarianae: Cribrariales (Cribrariaceae), Trichianae: Reticulariales (Reticulariaceae), Liceales (Liceaceae), Trichiales (Dianemataceae, Trichiaceae). The history of the formation and development of our knowledge about the phylogenetic relationships within the class Myxogastrea is described, revealing the fact that the studies based on the use of different genetic markers have confirmed the division of Myxogastrea into two major clades, Lucisporidia and Columellidia. The structure of the evolutionary relationships within the group does not correspond to the traditional five orders system of the Myxogastrea and stimulate a reappraisal of their classification. Based on the literature and our own phylogenetic studies, we propose a pilot version of the phylogenetic system of the myxomycetes, which has the following structure: Columellidia: Echinostelianae: Echinosteliales (Echinosteliaceae, Clastodermataceae); Stemonitianae: Meridermatales (Meridermataceae), Stemonitales (Stemonitaceae, Comatrichaceae), Lamprodermatales (Lamprodermataceae, Physaraceae, Kelleromyxaceae, Didymiaceae). Lucisporidia: Cribrarianae: Cribrariales (Cribrariaceae), Trichianae: Reticulariales (Reticulariaceae), Liceales (Liceaceae), Trichiales (Dianemataceae, Trichiaceae).