Біля витоків досліджень історії України. До 245-річчя від дня народження М.Ф. Берлинського - Погорілий, В. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Серед початківців досліджень історичної науки в Україні особливе місце належить М. Ф. Берлинському. Його ім’я майже два століття нечасто згадувалось в історичній науці, хоча у ХIХ ст. його називали “першим істориком Києва” і “патріархом Київської археології” . У ХХ ст. його удостоїли звання “Колумба київських старожитностей”.