Коллективные свойства сверхпроводников с d-спариванием - Брусов, П.Н.; Брусова, Н.П.; Брусов, П.П. (Физика низких температур, 1996)
Методом функционального интегрирования построена модель d-спаривания для сверхпроводящих и сверхтекучих ферми-систем (ВТСП, систем тяжелых фермионов (СТФ) и квантовых жидкостей). С ее помощью исследован спектр коллективных возбуждений во всех сверхпроводящих фазах ВТСП и СТФ, возникающих в симметрийной классификации этих систем. Спектр состоит из 10 мод в каждой фазе, половина которых являются высокочастотными, а другая половина — квазиголдстоуновскими (либо голдстоунов-скими). Полученные результаты могут использоваться при определении типа спаривания и параметра порядка в ВТСП и СТФ с помощью экспериментов по поглощению ультразвука и микроволн, а также при их интерпретации. Методом функціонального інтегрування побудовано модель d-спарювання для надпровідних та надплин-них фермі-систем (ВТНП, систем важких ферміонів (СВФ) і квантових рідин). З її допомогою досліджено спектр колективних збуджень в усіх надпровідних фазах ВТНП і СВФ, що виникають в симетрійній класифікації цих систем. Спектр складається з 10 мод у кожній фазі, половина з яких є високочастотними, а друга половина — квазіголдстоунівськими (або голдстоунівськими). Одержані результати можуть бути корисними при визначенні типу спарювання та параметра порядку в ВТНП і СВФ за допомогою експериментів з поглинання ультраузвуку та мікрохвиль, а також при іх інтерпретації. The model of d-pairing for superconductive and superfluid Fermi-systems (HTSC and heavy fermion systems (HFS) and quantum liquids) has been constructed by the path integration method. Using the model, the spectrum of collective excitations has been investigated for all superconductive states of HTSC and HFS, appearing in their symmetry classification. The spectrum consists of 10 mods in each phase 5 of which are high frequency while other 5 are quasi-Goldstone (or Goldstone) ones. The results obtained may be helpful in determining the type of pairing and the order parameter of HTSC and HFS from the measurements of ultrasonic and microwave absorption as well as in interpreting these experiments.