Анализ магнитоэлектрических состояний в магнитных полях в DyMnO₃ - Чупис, И.Е. (Физика низких температур, 2019)
Проведен феноменологический анализ экспериментальных фазовых состояний cегнетомагнетика DyMnO₃ c модулированной спиновой структурой в магнитных полях вдоль осей X, Y и Z с учетом магнитной анизотропии четвертого порядка. Объяснена возможность поляризационного флопа (т.е. переориентации направления электрической поляризации) лишь в случаях направления магнитного поля вдоль осей X и Y. Найдены относительные значения параметров магнитной анизотропии четвертого порядка, согласующиеся с измерениями магнитных моментов. Проведено феноменологічний розгляд експериментальних фазових станів сегнетомагнетика з модульованою спіновою структурою DyMnO₃ у магнітних полях вздовж напрямків X, Y та Z з урахуванням магнітної анізотропії четвертого порядку. Пояснено можливість поляризаційного флопу (тобто зміни напрямку електричної поляризації) лише у випадках напрямку магнітного поля вздовж вісей X та Y. Одержано відносні значення параметрів магнітної анізотропії четвертого порядку, які узгоджуються з вимірами магнітних моментів. The experimental phase states of ferroelectromagnet DyMnO₃ with modulate spin structure in magnetic fields along X, Y and Z axis with the account of magnetic anisotropy of the fourth order have been phenomenologically analyzed. The possibility of the polarization flop (the change of the direction of electric polarization vector) only in magnetic fields along X and Y directions was explained. The values of the magnetic anisotropic constants of the fourth order which are in agreement with magnetic measurements were received.