Особенности прорастания семян пшеницы, обработанных элиситорами - Чугункова, Т.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Исследовано влияние различных концентраций дрожжевого маннана из Candida maltosa и его композиций с поверхностноактивным веществом на энергию прорастания семян, длину побегов и корешков. Проанализированы отличия в показателях роста проростков, обработанных элиситором в разных концентрациях, в сравнении с контролем. Выявлены оригинальные закономерности роста корней и побегов в зависимости от концентрации дрожжевого маннана в присутствии эмульгатора при обработке семян пшеницы в течение 24 часов. Исследовано действие экзоцеллюлярного полисахарида из Pseudomonas syringae pv. aptata на прорастание семян пшеницы. Досліджено вплив різних концентрацій дріжджового манану із Candida maltosa та його композицій з поверхневоактивною речовиною на енергію проростання насіння, довжину пагонів і корінців. Проаналізовано відмінності у показниках росту проростків, оброблених еліситором у різних концентраціях, у порівнянні з контролем. Виявлено оригінальні залежності росту коренів і пагонів від концентрації дріжджового манану за наявності емульгатора в розчинах при обробці насіння пшениці протягом 24 годин. Вивчено дію екзоцелюлярного полісахариду із Pseudomonas syringae pv. aptata на проростання насіння пшениці. Influence of various concentration mannan from Candida maltosa and its compositions with surfaceactive substances on seed germination, length of roots and shoots has been investigated. Original regularity of roots and shoots growth depend of different concentration of mannan with surface-active substances at long time of seed processing ( 24 hours) were revealed. Effect of extracellular polysaccharide from Pseudomonas syringae pv. aptata on seed germination was studied.