Исследование влияния погодных условий на динамику показателей ассимиляционной поверхности контрастных по продуктивности сортов озимой пшеницы - Прядкина, Г.А.; Дмитриева, В.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Исследовали влияние погодных условий и генотипических особенностей сортов озимой пшеницы на динамику листового индекса и содержание хлорофилла. Показано, что изменчивость первого из них в большей степени зависит от условий внешней среды, а второго – определялся влиянием генотипа. Высокая урожайность сорта Фаворитка обусловлена большим содержанием хлорофилла в ее листьях в течение всего онтогенеза и большей длительностью периода с оптимальным листовым индексом посева. Досліджували вплив погодних умов та генотипових особливостей сортів озимої пшениці на динаміку листкового індексу та вмісту хлорофілу у листках. Показано, що мінливість першого з них більше залежить від умов зовнішнього середовища, в той час як другого – від генотипових особливостей сорту. Висока урожайність сорту Фаворитка обумовлена більшим вмістом хлорофілу у її листках впродовж онтогенезу та більшою тривалістю періоду з оптимальним листковим індексом посівів. The influence of weather and genotype on LAI and chlorophyll leaves dynamics in winter wheat has been investigated. The greater part of LAI’s variability was caused by weather influence, whereas the variability of leaves chlorophyll contents was closely connected with genotypes. High yield of variety Favoritka depended on high chlorophyll contents and longer period, when LAI was optimal.