Генетическое разнообразие твердой пшеницы по аллелям глиадинкодирующих генов - Мельникова, Н.В.; Кудрядвцев, А.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Исследовано мировое разнообразие твердой пшеницы по аллелям глиадинкодирующих генов. Проанализировано 629 сортов из 45 стран. Впервые идентифицировано 60 аллелей. Показано, что локусы Gli-A2d и Gli-B2d обладают, большим разнообразием, чем Gli-A1d и Gli-B1d. Выявлено три группы стран, сорта твердой пшеницы которых отличаются как по частотам аллелей так и по уровню генетического разнообразия. Досліджена світова різноманітність твердої пшениці по алелям гліадінкодуующих генів. Проаналізовано 629 сортів з 45 країн. Вперше ідентифіковано 60 алелів. Показано, що локуси Gli-A2d і Gli-B2d мають більшу різноманітність, ніж Gli-A1d і Gli-B1d. Виявлено три групи країн, сорти твердої пшениці яких відрізняються як за частотою алелей так і за рівнем генетичного різноманіття. The world genetic diversity of durum wheat gliadin alleles was studied in 629 cultivars from 45 countries. 60 alleles of the gliadin coding loci were discovered firstly. The higher level of genetic diversity for Gli-A2d и Gli-B2d loci then for Gli-A1d и Gli-B1d was demonstrated. Three groups of countries which have different allele’s frequencies and level of genetic diversity of durum wheat cultivars were revealed.