Чигирин: signifikatio loci - Юрченко, С. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2010)
Чигирин належить до найбільш відомих в історії України міст: як перша столиця козацької держави він відіграв важливу роль у подіях третьої чверті XVII ст., саме із ним пов’язані імена гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Петра Дорошенка.