Возбуждение колебаний концентрации и температуры вибрирующими телами в сверхтекучем растворе ³He–⁴He - Вихтинская, Т.Г.; Немченко, К.Э.; Рогова, С.Ю. (Физика низких температур, 2018)
Проведено исследование возбуждения колебаний концентрации и температуры в волнах первого и второго звуков, а также в тепловой волне вибрирующим камертоном в сверхтекучем растворе ³He–⁴He, с концентрацией более 10% ⁴He. В частности, исследована возможность излучения второго звука и тепловой диссипативной волны колеблющимся камертоном, эффективность такого излучения в зависимости от концентрации раствора и возможное влияние этого излучении на затухание колебаний камертона, которое наблюдается в экспериментах и не получило пока теоретического объяснения. Проведено дослідження збудження коливань концентрації і температури в хвилях першого, другого звуків та в тепловій хвилі тілами, які коливаються в надплинному розчині ³He–⁴He з концентрацією, що перевищує 10% ⁴He. Зокрема, досліджено можливість випромінювання другого звуку та теплової дисипативної хвилі камертоном, який вібрірує, ефективність такого випромінювання в залежності від концентрації розчину та можливий вплив цього випромінювання на затухання коливань камертона, яке спостерігається в експериментах та не отримало досі теоретичного пояснення. We study the generation of concentration and temperature oscillations in waves of the first and second sounds and in a thermal wave by vibrating bodies in superfluid solutions of ³He–⁴He with a small concentration exceeding 10% of ⁴He are studied. In particular, the possibility of radiation of second sound and a thermal dissipative wave by an oscillating tuning fork, the efficiency of such radiation as a function of the concentration of the solution, and the possible effect of this radiation on the damping of vibrations of the tuning fork, which is observed in experiments and has not yet been explained theoretically are considered in this paper.