Спектры коллективных возбуждений и низкочастотная асимптотика функций Грина вырожденных состояний в магнетиках со спином s = 1 - Глущенко, А.В.; Ковалевский, М.Ю.; Мацкевич, В.Т. (Физика низких температур, 2018)
Дано феноменологическое описание эволюции неравновесных вырожденных состояний одно- и многоподрешеточных магнетиков со спином s = 1 во внешнем поле. Получены динамические уравнения для магнитных степеней свободы, на основе которых вычислены низкочастотные асимптотики двухвременных функций Грина. Найдены спектры коллективных возбуждений в состояниях ферромагнетика, квадрупольного магнетика и спинового нематика. Проведен сравнительный анализ асимптотик функций Грина и выяснен характер магнитной анизотропии, обусловленный влиянием унитарной симметрии обменного взаимодействия. Дано феноменологічний опис еволюції нерівноважних вироджених станів одно- та багатопідграткових магнетиков зі спіном s = 1 у зовнішньому полі. Отримано динамічні рівняння для магнітних ступенів
свободи, на основі яких обчислено низькочастотні асимптотики двочасових функцій Гріна. Знайдено
спектри колективних збуджень в станах феромагнетика, квадрупольного магнетика та спінового нематика. Проведено порівняльний аналіз асимптотик функцій Гріна та з’ясовано характер магнітної анізотропії, що обумовлений впливом унітарної симетрії обмінної взаємодії. The paper describes the evolution of nonequilibrium degenerate states of one- and many-sublattice
magnets with spin s = 1 in an external field. Dynamic
equations for magnetic degrees of freedom have been
obtained and low-frequency asymptotics of two-time
Green's functions were calculated. The spectra of collective excitations in the states of a ferromagnet,
a quadrupole magnet, and a spin nematic are found.
A comparative analysis of these asymptotics is carried
out and influence of the unitary symmetry of the exchange interaction on the character of the magnetic anisotropy is clarified.