Поширення Cypripedium calceolus (Orchidaceae) в Україні - Мельник, В.І.; Шиндер, О.І.; Несин, Ю.Д. (Український ботанічний журнал, 2018)
Стаття присвячена з'ясуванню особливостей географічного поширення раритетного євразійського бореального виду Cypripedium calceolus на території України. За результатами опрацювання численних літературних джерел, гербарних фондів 12 ботанічних установ і матеріалів власних польових досліджень за весь період флористичного вивчення території України було зафіксовано 225 локалітетів виду, у т. ч. 169 – у рівнинній частині країни, 43 – у Карпатах, 14 – Кримських горах. Більшість із них сконцентрована переважно в північних і західних
регіонах України, головним чином на Поліській низовині, західній частині Волино-Подільської височини, Розточчі, Прикарпатті, а також у горах Криму. На основі узагальнених хорологічних відомостей створено детальну картосхему поширення C. calceolus в Україні точковим методом. Південна межа основної частини ареалу виду в нашій країні проходить уздовж населених пунктів
Герца–Хотин–Китайгород–Летичів–Бердичів–Козятин–Ржищів–Ніжин–Полтава–Зміїв. Вид найбільш рідкісний на Придніпровській височині та Придніпровській низовині. Єдина вказівка про зростання виду на
території Донецького кряжу належить В.І. Талієву (1896), який виявлену ним рослину в неквітучому стані навів
під назвою "Cypripedium sp." Пізніше це місцезнаходження так і не було ніким підтверджене. Розкрито динаміку накопичення хорологічних відомостей про C. calceolus в Україні. До кінця XIX ст. загалом було виявлено 47 локалітетів виду, у XX ст. – 133 нових локалітети, а в новому столітті – 45. Щонайменше 29 місцезнаходжень виду на сьогоднішній день є зниклими. Найбільша кількість зниклих локалітетів відома з Житомирського й Київського Полісся та Придніпровської низовини. З огляду сучасного географічного поширення цього, хоча й рідкісного, але широкоареального виду, віднесення його до третинних реліктів у нашій країні є помилковим. Статья посвящена изучению особенностей географического распространения редкого и охраняемого евразийского бореального вида Cypripedium calceolus на территории Украины. В результате обработки многочисленных литературных источников, гербарных фондов 12 ботанических учреждений и материалов собственных полевых исследований за весь период флористического изучения территории Украины было зафиксировано 225 локалитетов вида, в т. ч. 169 – в равнинной части страны, 43 – в Карпатах, 14 – Крымских горах. Большинство из них сконцентрировано преимущественно в северных и западных регионах Украины, главным образом на Полесской низменности, западной части Волыно-Подольской возвышенности, Расточье, в Прикарпатье, а также в горах Крыма. На основе обобщенного хорологического материала создана точечным методом подробная картосхема распространения C. calceolus в Украине.
Южная граница основной части ареала вида в нашей стране проходит вдоль населенных пунктов Герца–Хотин–Китайгород–Летичев–Бердичев–Казатин–Ржищев–Нежин–Полтава–Змиев. Вид наиболее редкий на Приднепровской возвышенности и Приднепровской низменности. Единственное указание о виде на территории Донецкого кряжа принадлежит В.И. Талиеву (1896), который найденное им в нецветущем состоянии растение привел под названием "Cypripedium sp."
Позже это местонахождение так и не было никем подтверждено. Раскрыта динамика накопления хорологических сведений о C. calceolus в Украине. К концу XIX в. всего было выявлено 47 локалитетов вида, в XX в. – 133 новых локалитета, а в ХХІ в. – 45. Не менее 29 местонахождений вида на сегодняшний день следует считать исчезнувшими. Больше всего таких локалитетов известно
с Житомирского и Киевского Полесья и Приднепровской низменности. Учитывая современное географическое распространение этого, хотя и редкого, но широкоареального вида, отнесение его к третичным реликтам в нашей стране является ошибочным. Geographic distribution of a rare Eurasian boreal species, Cypripedium calceolus, in Ukraine is considered. Based on numerous literature sources, herbarium collections of 12 botanical institutions and materials of our field research, C. calceolus was reported from 225 localities in Ukraine, including 169 – from the plain part of Ukraine, 43 – from the Carpathian Mountains, and 14 – from the Crimean Mountains. In Ukraine this species occurs in the northern and western regions, mainly in the Polissya Lowland, western part of Volhynian-Podolian Upland, Roztochchia, the Carpathians and the Crimean Mountains. On the basis of generalized chorological information, a detailed schematic map of distribution of C. calceolus in Ukraine is presented. The southern border of the main range of C. calceolus in our country is outlined by the following towns: Gertsa–Hotyn–Kitayhorod –Letychiv–Berdychiv–Kozyatyn–Rzhyshchiv–Nizhyn–Poltava–Zmiiv. This species is very rare in the Dnipro Upland and Dnipro Lowland. The only report of the species occurrence on the Donets Ridge belongs to V. Taliev (1896), who found the plant in a nonflowering state and named as "Cypripedium sp." However, this location has never been confirmed later. The dynamics of the accumulation of chorological data on C. calceolus in Ukraine is presented. By the end of the 19th century, a total of 47 localities of this species were reported, in the 20th century 133 new localities were added, and in the current century – another 45. By now, the species disappeared from at least 29 localities. The largest number of vanished localities are known from Zhytomyr and Kyiv Polissya and the Dnipro Lowland. Due to present geographical distribution of this, albeit rare, but a wide-range species, consideration of C. calceolus as a Tertiary relict plant in Ukraine (Litvinov, 1891) is apparently erroneous.