Синтаксономія класу Lemnetea долини Південного Бугу - Ємельянова, С.М. (Український ботанічний журнал, 2018)
За допомогою сучасних методів кількісного аналізу даних розроблена класифікаційна схема та складено продромус рослинності класу Lemnetea долини р. Південний Буг, який налічує 10 асоціацій з двох союзів і одного порядку. Встановлено, що провідними факторами територіальної диференціації угруповань класу виступають тип і трофність водойм та режим їхньої проточності. Найвище синтаксономічне різноманіття вільноплаваючої рослинності характерне для верхньої й нижньої течії Південного Бугу. У середній течії угруповання класу трапляються переважно в екотопах антропогенного походження. За проведеним аналізом ценофлора класу Lemnetea налічує 42 види судинних рослин, які належать до 29 родів та 19 родин. Серед провідних родин Lemnaceae, Potamogetonaceae, Hydrocharitaceae та Nymphаeaceae. У географічному спектрі ценофлори Lemnetea переважають широкоареальні хорологічні елементи, а саме плюризональні, циркумполярні та індиферентні види. З використанням DCA-ординації та екологічних шкал Я.П. Дідуха встановлено, що розподіл угруповань класу Lemnetea у гіперпросторі абіотичних факторів відбувається за їх комплексною дією. Водночас для деяких синтаксонів важливе диференціююче значення мають світловий режим екотопу (Stratiotetum aloidis), змінність зволоження (Lemnetum trisulcae), вміст органічних речовин у товщі води та донних відкладах (Lemno-Hydrocharitetum morsus-ranae і Hydrocharitetum morsus-ranae), а також карбонатність, кислотний та загальний сольовий режими трофотопу (Lemno gibbae-Wolffietum arrhizae). Результати фітоіндикаційного аналізу засвідчили, що ценози класу Lemnetea долини р. Південний Буг за відношенням до кислотності середовища є нейтрофільними, до ступеня засолення ґрунту – евтрофними, до концентрації у ньому карбонатів – карбонатофобними, до вмісту сполук азоту – нітрофільними. При помощи современных методов количественного анализа данных разработана классификационная схема и составлен продромус растительности класса Lemnetea долины р. Южный Буг, который насчитывает 10 ассоциаций из двух союзов и одного порядка. Установлено, что ведущими факторами территориальной дифференциации сообществ класса выступают тип и трофность водоемов, а также режим их проточности. Наивысшее синтаксономическое разнообразие свободноплавающей растительности характерно для верхнего и нижнего течения р. Южный Буг. В среднем течении сообщества класса встречаются преимущественно в экотопах антропогенного происхождения. По проведенному анализу ценофлора класса Lemnetea насчитывает 42 вида сосудистых растений, относящихся к 29 родам и 19 семействам. Среди ведущих семейств Lemnaceae, Potamogetonaceae, Hydrocharitaceae и Nymphаeaceae. В географическом спектре ценофлоры Lemnetea преобладают широкоареальные хорологические элементы, а именно плюризональные, циркумполярные и индифферентные виды. С использованием DCA-ординации и экологических шкал Я.П. Дидуха установлено, что распределение сообщества класса Lemnetea в гиперпространстве абиотических факторов определяется их комплексным действием. В то же время для некоторых синтаксонов важное дифференциирующее значение имеют световой режим экотопа (Stratiotetum aloidis), изменчивость увлажнения (Lemnetum trisulcae), содержание органических веществ в толще воды и донных отложениях (Lemno-Hydrocharitetum morsus-ranae и Hydrocharitetum morsus-ranae), а также карбонатность, кислотный и общий солевой режимы трофотопа (Lemno gibbae-Wolffietum arrhizae). Результаты фитоиндикацийного анализа показали, что ценозы класса Lemnetea долины р. Южный Буг по отношению к кислотности среды являются нейтрофильными, степени засоления почвы – евтрофными, к концентрации в ней карбонатов – карбонатофобными, к содержанию соединений азота – нитрофильными. On the basis of modern approaches of quantitative data analysis, syntaxonomy of the Lemnetea class of the Southern
Bug valley was developed. It has 10 associations from two unions and one order. It was established that the type and trophicity
of water bodies, as well as their flow regime, are the leading factors of the territorial differentiation of the Lemnetea class plant
communities. The highest syntaxonomical diversity of free-floating vegetation is characteristic of the upper and lower reaches
of the Southern Bug River. In the middle reaches of the river valley, communities of Lemnetea occur mainly in anthropogenic
ecotopes. Coenoflora the Lemnetea has been analyzed which includes 42 species of vascular plants belonging to 19 families and
29 genera. The leading families are Lemnaceae, Potamogetonaceae, Hydrocharitaceae and Nymphaeaceae. In the geographic
spectrum of the coenoflora of the Lemnetea, the wide-range chorological elements predominate – plurizonal, circumpolar and
indifferent species. Using DCA-
ordination and ecological scales of Ya.P. Didukh, it has been established that the distribution
of Lemnetea communities in hyperspace of abiotic factors occurs under their complex effect. At the same time, for some
syntaxa, light regime of ecotope (Stratiotetum aloidis), variability of damping (Lemnetum trisulcae), organic elements content
in water and bottom sediments (Lemno-
Hydrocharitetum morsus-
ranae and Hydrocharitetum morsus-ranae),
carbonate content,
soil acidity and total soil salt regimes of the trophotope (Lemno gibbae-
Wolffietum arrhizae) are very important. The results
of phytoindication analysis demonstrated that coenoses of the Lemnetea class in the valley of the Southern Bug River by the
relation to soil acidity are neutrophilic, to the total salt regime are eutrophic, to carbonate content in a soil are carbonatophobic,
and to nitrogen content in a soil are nitrophilic.