Видове різноманіття та особливості поширення лишайників у кар'єрно-відвальних комплексах Криворіжжя - Головенко, Є.О.; Коршиков, І.І. (Український ботанічний журнал, 2018)
Проводилось з'ясування особливостей видового складу епілітних та епігейних лишайників гранітних і залізорудних кар'єрно-відвальних комплексів Криворіжжя (Степова зона України). Дослідження проведені на гранітному кар'єрі та відвалі розкривних порід, на чотирьох залізорудних відвалах кар'єрів, які ще експлуатуються, та на двох відвалах, де давно припинено відсипку породи, одному з яких більше 100 років; всього на дев'яти техногенно порушених територіях. Лишайники збирали з обломків кварцитів (брили, валуни), сланців (валуни), залишків багатих залізних руд (дрібні уламки породи), з гранітної й вапнякової гальки та пісковиків. Усього на зазначених корінним чином змінених техногенних новоутвореннях виявлено 65 видів лишайників, з яких 54 – епілітних та 11 – епігейних. Епілітні лишайники оселяються переважно на кам'яних брилах, а також на малорухомих каменях менших розмірів. Відзначено, що колонізація лишайниками залізорудних кар'єрно-відвальних комплексів відбувається більш інтенсивно, ніж гранітних. У разі припинення відсипання породи у відвали, зростає видове різноманіття ліхенобіоти на них. Так, 33 види лишайників траплялись лише на одному з кар'єрів або відвалів. Це пов'язано зі значною гетерогенністю поверхонь відвалів, що визначає мікроедафічні та гідрологічні умови. Провідними для ліхенобіоти кар'єрно-відвальних комплексів Криворіжжя на момент наших досліджень були види родів Cladonia (10 видів), Lecanora (5) та Physcia (4 види). До типових для техногенних субстратів можна віднести 41% лишайників, два види – Haematomma ochroleucum та Trapelia obtegens – є рідкісними для рівнинної частини України. Найпоширенішими для кар'єрно-відвальних комплексів та природних територій Криворіжжя є лишайники накипної життєвої форми (60,6%). Це обумовлено, на нашу думку, кліматичними умовами степової зони і більш високою стійкістю накипних лишайників до антропогенних навантажень. Меншою кількістю представлені листуваті (24,6%) та кущисті (18,5%) лишайники, вони відмічені лише на території більш старих кар'єрів та відвалів. Найпоширеними епілітними видами, які трапляються на досліджуваних територіях, є Aspicilia cinerea, Candelariella aurella, Myriolecis dispersa та Protopartmeliopsis muralis, серед епігейних – Cladonia pyxidata. Проводилось выяснение особенностей видового состава эпилитных и эпигейных лишайников гранитных и железорудных карьерно-отвальных комплексов Криворожья (Степная зона Украины). Исследования проведены на гранитном карьере и отвале вскрышных пород, на четырех железорудных отвалах эксплуатируемых карьеров и двух отвалах, где давно прекращена отсыпка породы, одному из которых более 100 лет; всего на девяти техногенно нарушенных территориях. Лишайники собирали с обломков кварцитов (глыбы, валуны), сланцев (валуны), остатков богатых железом руд (мелкие обломки породы), с гранитной и известковой гальки и песчаников. Всего на указанных коренным образом измененных техногенных новообразованиях выявлено 65 видов лишайников, из которых 54 эпилитные и 11 эпигейные. Эпилитные лишайники поселяются преимущественно на каменных глыбах, а также малоподвижных камнях меньших размеров. Отмечено, что колонизация лишайниками железорудных карьерно-отвальных комплексов происходит более интенсивно, чем гранитных. В случае прекращения отсыпки породы в отвалы возрастает видовое разнообразие лихенобиоты на них. Так, 33 вида лишайников встречались только на одном из карьеров либо отвалов. Это связано со значительной гетерогенностью поверхности отвалов, определяющей микроэдафические и гидрологические условия. Ведущими для лихенобиоты карьерно-отвальных комплексов Криворожья на момент наших исследований были виды родов Cladonia (10 видов), Lecanora (5) и Physcia (4 вида). К типичным для техногенных субстратов можно отнести 41% лишайников, два вида – Haematomma ochroleucum и Trapelia obtegens – являются редкими для равнинной части Украины. Самые распространенные для карьерно-отвальных комплексов и природных территорий Криворожья – лишайники накипной жизненной формы (60,6%). По нашему мнению, это обусловлено климатическими условиями степной зоны и более высокой стойкостью накипных лишайников к антропогенным нагрузкам. Меньшей численностью представлены листовые (24,6%) и кустовые (18,5%) лишайники, они отмечены только на территории старых карьеров и отвалов. Наиболее распространенными эпилитными видами, которые встречаются на большинстве исследуемых территорий, являются Aspicilia cinerea, Candelariella aurella, Myriolecis dispersa и Protopartmeliopsis muralis, из эпигейных – Cladonia pyxidata. The aim of our research was to clarify the peculiarities of epilithic and epigeous lichen species composition of granite
and iron ore dumpquarry
complexes of the Kryvyi Rih area (Dnipropetrovsk Region). We investigated the lichens in a granite
quarry and overburden dumps, at four dumps of working quarries and two dumps where waste rock storage has stopped (one
of them is over 100 year-old); in total, in 9 technogenically disturbed territories. The lichens were gathered from the quartzite
(blocks, boulders) and shale rubbles (boulders), from iron-rich
ore residues (small rock rubbles), as well as from granite and
limestone pebbles and sandstones. Altogether, on the drastically changed technogenous sites we found 65 lichen species (54
epilithic and 11 epigeous ones). Epilithic lichens mostly occupy rock blocks and slow-movable stones of smaller sizes. The iron
ore dump quarry complexes are colonized by lichens more quickly than the granite ones. If waste rock storage stops, lichenobiota
species diversity of dumps increases. 33 lichen species occur only in one of the dumps, due to significant heterogeneity of
dump surface defining microedaphic and hydrologic conditions. At the time of our research, species of the genera Cladonia
(10 species), Lecanora (5) and Physcia (4 species) were prevalent in the lichenobiota of the dumpquarry
complexes of the
Kryvyi Rih area. Іt is possible to attribute 41% of lichens to typical ones for technogenic substrates. Two species, Haematomma
ochroleucum and Trapelia obtegens, are rare for the steppe zone of Ukraine. The crustose lichens are most widespread (60.6%) in
the dump quarry complexes and in the natural communities of the Kryvyi Rih area. It is resulted from the steppe zone climate
conditions and greater resistance of crustose ones to the anthropogenic pressure. The foliose (24.6%) and fruticose (18.5%)
lichens are represented by smaller number of species; they occur in older quarries and dumps only. The most widespread lichen
species which occur in most of the investigated territories are epilithic Aspicilia cinerea, Candelariella aurella, Myriolecis dispersa
and Protoparmeliopsis muralis, and epigeous Cladonia pyxidata.