Структурний аналіз адвентивної фракції флори Кримського півострова (Україна) - Багрікова, Н.О. (Український ботанічний журнал, 2013)
За результатами аналізу літературних даних та власних досліджень наводиться конспект адвентивних видів рослин Криму. Проаналізовано адвентивну фракцію за часом занесення, походженням, ступенем натуралізації, систематичним і біоморфологічним спектрами. Адвентивна фракція регіону охоплює 375 таксонів із 78 родин, у тому числі 76 археофітів та 299 кенофітів, що становить не менше 13 % від загальної кількості видів регіональної флори. За ступенем натуралізації виділено чотири основних групи: епекофіти — 122, колонофіти — 120, ефемерофіти — 89, агріофіти — 44 таксони. В таксономічному спектрі домінують представники родин: Asteraceae (49 таксонів), Poaceae (32), Brassicaceae (24), Faba ceae (22), Rosaceae (15), Chenopodiaceae, Lamiaceae (по 14), Apiaceae (13), Solanaceae (12), Scrophulariaceae (11), Ama ran thaceae (10). Комплексний аналіз дав змогу виявити специфічні особливості адвентивної фракції флори Криму: високий показник індексу нестабільності (0,56), що обумовлено великою кількістю ефемерофітів (23,7 %) та колонофітів (32,0 %); переважання видів давньосередземноморського (38,7 %), азійського (20,0 %) походження; зростання участі дерев (до 11,2 %), кущів (6,9 %) за домінування у спектрі життєвих форм однорічників (47,5 %) і полікарпічних трав (24,8%). The checklist of alien plants of the Crimean Peninsula, based on results of analysis of literature data and original research, is presented in the article. The adventive fraction comprises 375 species of vascular plants from 78 families, among them 76 archaeophytes and 299 kenophytes, comprising 13 % of total taxa of the regional flora. Its taxonomic, biomorfological structure (life forms), primary geographical origin, degree of naturalization and chronoelement distribution have been analyzed. According to the degree of naturalization, the group is represented by epoecophytes (122 taxa), co lonophytes (120), ephemerophytes (89), and agriophytes (44). The following families prevail in the taxonomic spectrum: Aste raceae (49 taxa), Poaceae (32), Brassicaceae (24), Fabaceae (22), Rosa ceae (15), Lamiaceae (14), Chenopodiaceae (14), Apiaceae (13), So lanaceae (12), Scrophulariaceae (11), and Amaranthaceae (10 ta xa). A comprehensive analysis revealed the following features in the structure of the alien fraction of the Crimean flora: higher instability index (0.56), increase of the share of colonophytes (32.0 %) and ephemerophytes (23.7 %); prevalence of species of the An ci ent Mediterranean (38.7 %), and Asian (20.0 %) origin; increase of the number of trees (up to 11.2 %) and shrubs (6.9 %), with dominance of annual (47.5 %) and perennial (24.8 %) species in the life form spectrum.