Анизотропное туннельное магнитосопротивление прессованных нанопорошков диоксида хрома - Далакова, Н.В.; Беляев, Е.Ю.; Блудов, А.Н.; Горелый, В.А.; Осмоловская, О.М.; Осмоловский, М.Г. (Физика низких температур, 2018)
Исследованы резистивные, магниторезистивные и магнитные свойства нанопорошков диоксида хрома CrO₂. Порошки состояли либо из сферических, либо из игольчатых наночастиц. Наночастицы были покрыты диэлектрическими оболочками разного состава и разной толщины. Для всех порошков была обнаружена анизотропия туннельного магнитосопротивления. Показано, что анизотропия туннельного магнитосопротивления порошков CrO₂ связана с формированием наведенной магнитной текстуры и определяется различием в скорости намагничивания образца вдоль и перпендикулярно плоскости прессования порошков. Досліджено резистивні, магніторезистивні та магнітні властивості нанопорошків діоксиду хрому CrO₂. Порошки складалися або з сферичних, або з голчастих наночастинок. Наночастинки були покриті діелектричними оболонками різного складу та різної товщини. Для всіх порошків було виявлено анізотропію тунельного магнітоопору. Показано, що анізотропія тунельного магнітоопору порошків CrO₂ пов'язана з формуванням наведеної магнітної текстури і визначається різницею в швидкості намагнічування зразка вздовж і перпендикулярно площині пресування порошків. Resistive, magnetoresistive and magnetic properties of chromium dioxide nanopowders CrO₂ are investigated. The powders consisted of either spherical or needle-shaped nanoparticles. The nanoparticles were covered with dielectric shells of different composition and thickness. Anisotropy of the tunnel magnetoresistance was observed for all the powders. It is shown that the anisotropy of the tunnel magnetoresistance of CrO₂ powders is explained by the formation of an induced magnetic texture and is determined by the difference in the magnetization rate of the sample along and perpendicular to the plane of compaction of the powders.