Полиморфизм криоконденсатов D₂O - Дробышев, А.С.; Гарипоглы, Д.Н. (Физика низких температур, 1996)
Обсуждаются результаты экспериментального исследования зависимости скорости роста, коэффициентов преломления и ИК спектров отражения криокристаллов паров тяжелой воды от условий образования (температуры поверхности конденсации и давления газовой фазы). На основании обнаруженных особенностей температурной зависимости скорости роста и коэффициентов преломления, а также базируясь на полученных ИК спектрах отражения слоев криоконденсатов D₂O делается вывод о многочисленных структурно-морфологических превращениях в вакуумных конденсатах рассматриваемого вещества. Обмірковуються результати експериментального дослідження залежності швидкості росту, коефіцієнтів заломлення і 14 спектрів відбиття кріокристалів паров тяжкої води від умов утворення (температури поверхні хнденсації і тиску газової фази). На основі виявлених особливостей температурної залежності швидкості росту і коефіцієнтів заломлення, а також на базі одержаних ІЧ спектрах відбиття кріоконденсатів D₂O зроблено вивід про багаточисельні структурно-морфологічні перетворення в вакуумних конденсатах розглянутої речовини. The experimental results are discussed of an investigation into the dependence of growth rate, indices of refraction and IR reflection spectra of heavy water cryocrystals upon the conditions of their formation (temperature of condensation surface and pressure of gaseous phase). Based on the peculiarities of the temperature dependence of growth rate and indices of refraction as well as on the IR reflection spectra of the D₂O cryocondensate layers, the conclusion can be drawn regarding numerous structural-morphological transformations in vacuum condensates of the substance under study.