Типіфікація назв таксонів Polygonum (Polygonaceae), описаних з території України - Антоненко, С.І.; Шиян, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2018)
З території України описано понад 40 таксонів Pоlygonum
s. l. видового та внутрішньовидового рангів. У статті
представлені результати типіфікації 21 з них, що описані
А.Л. Анджейовським, В.С.Й.Г. фон Бессером, Ф.А. Маршаллом фон Біберштейном, Ф.Л. Грубером, М.В. Клоковим, В.Л. Комаровим та О.І. Соколовським. Пошук
автентичних матеріалів досліджуваних таксонів з роду
Pоlygonum безпосередньо проводився в фондових колекціях Національного гербарію України (KW), а також інших
гербаріях, серед яких: CWU, K, LE, LW та інші. Авторами
обрано лектотипи для Polygonum daphnophyllum Andrz.,
P. hypanicum Klokov, P. janatae Klokov, P. kotovii Klokov,
P. neglectum Besser, P. paniculatum Andrz., P. paniculatum
var. incanum Andrz., P. patulum M. Bieb., P. × pseudoincanum
Klokov, P. scythicum Klokov та неотипи для P. novoascanicum
Klokov, P. paniculatum Andrz. var. rubens Andrz.
Загалом в публікації наведено інформацію про близько
80 оригінальних зразків різних категорій, зокрема: голотипів (3), ізотипів (8), лектотипів (10), ізолектотипів (8),
неотипів (2), ізонеотипів (1), пар- та ізопаратипів (20),
син- та ізосинтипів (12) та інші автентичні зразки. Для
кожного таксону, про який йдеться в публікації, наведено наступні відомості: базіонім, основні синоніми,
інформація про тип за протологом, тип та інші виявлені оригінальні матеріали різних категорій (голо-, лето-,
нео, син-, паратипи, тощо, за необхідності), їхні гербарні штрих-коди та номенклатурна нотатка. Крім цього,
публікація містить скановані зображення усіх обраних
лектотипів та неотипів. С территории Украины описано более 40 таксонов Pоlygonum s. l. видового и внутривидового рангов. В статье представлены результаты типификации
21 из них, описанных А.Л. Анджиевским, В.С.Й.Г.
фон Бессером, Ф.А. Маршаллом фон Биберштейном,
Ф.Л. Грубером, М.В. Клоковым, В.Л. Комаровым та
А.И. Соколовским. Поиск аутентичных материалов
исследованных таксонов рода Pоlygonum непосредственно проводился в фондовых коллекциях Национального гербария Украины (KW), а также в других
гербариях, среди которых: CWU, K, LE, LW и др. Избраны лектотипы для Polygonum daphnophyllum Andrz.,
P. hypanicum Klokov, P. janatae Klokov, P. kotovii Klokov,
P. neglectum Besser, P. paniculatum Andrz., P. paniculatum
var. incanum Andrz., P. patulum M. Bieb., P. × pseudoincanum
Klokov, P. scythicum Klokov и неотипы для P. novoascanicum
Klokov, P. paniculatum Andrz. var. rubens Andrz. В целом, в
публикации приведены сведения об около 80 оригинальных образцах различных категорий, в частности: голотипов (3), изотипов (8), лектотипов (10), изолектотипов
(8), неотипов (2), изонеотипов (1), пар- и изопаратипов
(20), син- и изосинтипов (12), а также другие автентичные материалы. Для каждого таксона, о котором идет
речь в работе, приведена следующая информация: базионим, основная синонимика, данные о типе по протологу, тип и другой обнаруженный оригинальный материал
разных категорий (голо-, лето-, нео, син-, паратипы и
др., по необходимости), их гербарные штрих-коды и номенклатурное примечание. Кроме этого, в работе приведены сканированные изображения всех избранных
лектотипов та неотипов. More than 40 taxa of Pоlygonum s. l. (Polygonaceae) were described from the territory of Ukraine at species and
infraspecific ranks. In the article, results of typification of 21 taxa are reported; in particular, taxa described by A.L. Andrzejowski,
W.S.J.G. von Besser, F.A. Marschall von Bieberstein, L.F. Gruner, M.V. Klokov, V.L. Komarov and O.I. Sokolovsky. Search
for original material of the studied taxa of Polygonum was performed directly in the collections of the National Herbarium of
Ukraine (KW) and other herbarium collections, including CWU, K, LE, LW, MW, etc. Typification was carried out following
the rules of the International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (ICN: McNeill et al., 2012). Lectotypes of
Polygonum daphnophyllum Andrz., P. hypanicum Klokov, P. janatae Klokov, P. kotovii Klokov, P. neglectum Besser, P. paniculatum
Andrz., P. paniculatum var. incanum Andrz., P. patulum M. Bieb., P. × pseudoincanum Klokov, P. scythicum Klokov and neotypes
for P. novoascanicum Klokov, P. paniculatum Andrz. var. rubens Andrz. are designated here. In general, information is provided
on 80 type specimens (or original material) of various categories: holotypes (3), isotypes (8), lectotypes (10), isolectotypes (8),
neotypes (2), isoneotypes (1), para- and isoparatypes (20), syn- and isosyntypes (12), and other original specimens. For each
taxon of Polygonum, the following data are provided: basionym, main synonyms, information about type localities according
to the protologue, data of type specimen and other original material (holo-, lecto-, neo-, syn-, paratypes, ect., if applicable)
and their herbarium barcodes, and nomenclatural notes. In addition, scanned images of all newly designated lectotypes and
neotypes are presented.