Ліхеноіндикація стану атмосферного повітря в місті Васильків Київської області - Шершова, Н.В. (Український ботанічний журнал, 2018)
У ході проведених досліджень в місті Васильків (Київська обл.) було виявлено 39 видів епіфітних лишайників, серед яких 18 індикаторних видів. З них 5 видів лишайників є індикаторами пилового й кислотного забруднення, 3 види мають високу чутливість до забруднення атмосферного повітря, 10 – середню. Поширення індикаторів пилового й кислотного забруднення зафіксовано у насадженнях уздовж автомобільних шляхів, поблизу промислових підприємств, масивів приватного сектора. Поширення індикаторів з високою чутливістю приурочено до залишків діброви посеред приватного сектора та до старих занедбаних яблуневих садів у східній частині міста; із середньою чутливістю – до тієї ж діброви і садів, до насадження з берези в південній частині міста і до насаджень у військовому містечку в північній частині міста. В центральній частині міста лишайники-індикатори з високою та середньою чутливості знайдені не були. На підставі аналізу отриманих даних були складені карти поширення лишайників-індикаторів. На основі розрахунку індексу чистоти повітря ЛеБлана і Де Слоовера на території міста були виділені три ізотоксичні зони, що відповідають різним рівням забруднення. Зона із середнім рівнем забруднення займає близько 25% всієї території міста, слабкозабруднена – 60%, незабруднена – 20%, остання розташовується по околицях міста. На основі наших досліджень вважаємо, що на низькі значення індексів і, відповідно, незадовільний стан атмосферного повітря в першій зоні впливають відразу декілька факторів. Серед них основне місце займає складний рельєф, вплив автомобільного та залізничного транспорту, а також недостатня кількість зелених масивів і насаджень у цій частині міста. В ходе проведенных исследований в городе Васильков (Киевская обл.) было выявлено 39 видов эпифитных лишайников, из которых 18 являются индикаторными. Из них 5 видов лишайников являются индикаторами пылевого и кислотного загрязнения, 3 вида имеют высокую чувствительность к загрязнению атмосферного воздуха, 10 видов – среднюю. Распространение индикаторов пылевого и кислотного загрязнения приурочено к насаждениям вдоль автомобильных дорог, промышленных предприятий, массивам частного сектора. Распространение индикаторов с высокой чувствительностью приурочено к остаткам дубравы посреди частного сектора и старым заброшенным яблоневым садам в восточной части города, со средней – к той же дубраве и садам, а также к насаждениям из березы в южной части города и насаждениям в военном городке в северной части города. В центральной части города лишайники-индикаторы с высокой и средней чувствительностью не были найдены. На основании анализа полученных данных были составлены карты их распространения. С помощью расчетов индекса чистоты воздуха ЛеБлана и Де Слоовера на территории города были выделены три изотоксические зоны, соответствующие разным уровням загрязнения. Зона со средним уровнем загрязнения занимает около 25% всей территории города, слабозагрязненная – большую ее часть – около 60%, незагрязненные участки – почти 20%, последние располагаются на окраинах. На основе наших исследований считаем, что на низкие значения индексов и, соответственно, неудовлетворительное состояние атмосферного воздуха в первой зоне влияют сразу нескольких факторов. Из них основное место занимают сложный рельеф, влияние автомобильного и железнодорожного транспорта, а также недостаточное количество зеленых массивов и насаждений в этой части города. As a result of the conducted survey, 39 species of epiphytic lichens were identified in the town of Vasylkiv (Kyiv Region) including 18 indicator species. Five of these lichen species are indicators of particulate (dust) and acid pollution, three species have high sensitivity and 10 species – medium sensitivity to air pollution. Indicators of dust and acid pollution were found on trees along highways, near industrial enterprises, in private housing. Distribution of indicators with high and medium sensitivity is confined to the remnants of oak forests and old abandoned apple orchards in the eastern part of the town. Medium-sensitive species were also found in a birch grove in the southern part of the town and on the trees in a cantonment in its northern part. In the central part of the town, lichen indicators with high and medium sensitivity have not been found. Based on the analysis of the obtained data, maps of lichen distribution were made. On the basis of calculation of the air purity index of LeBlanc and De Sloover, the town area has been subdivided into three isotoxic zones corresponding to different levels of pollution. The zone with an average level of pollution occupies about 25% of the entire territory of the town. The slightly polluted zone occupies about 60% of the town area. Uncontaminated sites occupy the least area (almost 20%) and are located on the outskirts. Our study shows that low values of the indices and, accordingly, the unsatisfactory state of atmospheric air in the first zone is due to the cumulative influence of several factors, among which the most important are rugged terrain, road and rail transport, as well as the lack of green areas in this part of the Vasylkiv urban settlement.