Рідкісний туфогенний біотоп у басейні Дністра - Дідух, Я.П.; Чорней, І.І.; Буджак, В.В.; Вашеняк, Ю.А.; Коржик, В.П.; Розенбліт, Ю.В.; Токарюк, А.І.; Михайлюк, Т.І. (Український ботанічний журнал, 2018)
Висвітлено умови утворення туфів та їхнє поширення в межах Дністровського каньйону й прилеглих територій. Виділено ділянки з водоспадами, на яких карбонатні породи силуру характеризуються горизонтальними розломами з утворенням водоупорів. У зоні вклинювання вод, що стікають по стінках урвищ, формуються угруповання різних класів. Центральне місце займають угруповання Montio-Cardaminetea (Cratoneuretum filicino-commutati), представлених подушками мохів Cratoneuron filicinum, Palustriella commutata, Didymodon tophaceus, по яких стікає вода, де адсорбується СаСО3 і формуються потужні туфи. У місці падіння води на поверхню розвиваються смарагдового кольору водорості угруповання Stigeoclonietea tenuis (Cladophoretum glomeratae), а на злегка зволожених скелях – темні плями ціанобактерій, що формують угруповання Gloeocapsetea sanguineae (Scytonema myochrous). Біля підніжжя водоспадів місцями розростається гігрофільний Agrostis stolonifera (Molinio-Arrhenatheretea, comm. Palustriella commutatа-Agrostis stolonifera). Такий цілісний комплекс (мікрокомбінація) синтаксонів різних класів, що представляють різні оселища, розглядаються нами як біотоп (habitat) 7220 Petrifying springs with tuff formations (Cratoneurion), а за розробленою класифікацією UcrBiotop відноситься до перезволожених біотопів трав'яного типу (D:3.1222). Ця мікрокомбінація трактується як сигма-асоціація Cratoneuretum filicino-commutatae sigmetum. Проведені кількісна оцінка впливу загроз (ІІІ клас), cозологічна цінність (ІІ клас), оцінка відносної цінності втрати (63,5% – ІІ клас) показали, що ці біотопи потребують певних заходів охорони. Охарактеризованы условия образования туфов, их распространение в пределах Днестровского каньона и прилегающих территорий. Выделены участки с водопадами, на которых карбонатные породы силура характеризуются горизонтальными разломами с образованием водоупоров. В зоне вклинивания вод, стекающих по стенам обрывов, формируются сообщества разных классов. Центральное место занимают сообщества класса Montio-Cardaminetea (Cratoneuretum filicino-commutati), представленные подушками мхов Cratoneurum filicinum, Palustriella commutata, Didymodon tophaceus, по которым стекает вода, где абсорбируется СаСО3 и формируются мощные туфы. В месте падения воды на поверхность развиваются разрастания водорослей cообщества Stigeoclonietea tenuis (Cladophoretum glomeratae) изумрудного цвета, а на слегка увлажненных скалах – темные пятна цианобактерий сообщества Gloeocapsetea sanguineae (Scytonema myochrous). У подножия водопадов местами разрастается гигрофильный вид Agrostis stolonifera (Molinio-Arrhenatheretea, comm. Palustriella commutatа-Agrostis stolonifera). Такой целостный комплекс (микрокомбинация) синтаксонов разных классов, представляющих различные местообитания, рассматривается нами как биотоп (habitat) Petrifying springs with tuff formations (Cratoneurion), который согласно классификации UcrBiotop относится к переувлажненным биотопам травяного типа (D:3.1222). Эта микрокомбинация трактуется как сигма-ассоциация – Cratoneuretum filicino-commutatae sigmetum. Проведенные количественные оценки влияния угроз (III класс), cозологической ценности (II класс) и относительной ценности утрат (63,5% – II класс) показали, что эти биотопы требуют определенных мер охраны. The conditions of tufa formation and their distribution throughout the Dniester River canyon and adjacent territories
are studied in the current work. The sites with waterfalls, in which the carbonate Silurian rocks are characterized by horizontal
faults with the formation of aquicludes, were allocated. A group of different classes is formed in the zone of water entrainment
flowing through the cliff walls. The central place is occupied by Montio-Cardaminetea (Cratoneuretum filicino-commutati),
represented by moss cushions of Cratoneurum filicinum, Palustriella commutata, Didymodon tophaceus, which drain water, where
CaCO3 is absorbed and powerful tufas are formed. On the surface under falling water, algae of emerald color Stigeoclonietea tenuis
(Cladophoretum glomeratae) develop along with the dark spots of cyanobacteria Gloeocapsetea sanguineae (Scytonema myochrous)
on slightly moistened rocks. At the base of the waterfalls, the hygrophilic Agrostis stolonifera (Molinio-Arrhenatheretea, comm.
Palustriella commutata-Agrostis stolonifera) grows. Such a holistic syntaxa complex (microcombination) consisting of different
classes representing different habitats is considered by us as a separate habitat 7220 Petrifying springs with tufa formations
(Cratoneurion), and according to the UcrBiotop classification, refers to the waterlogged grassland-type biotopes (D:3.1222).
This microcombination is treated as a sigma-association of Cratoneuretum filicino-commutatae sigmetum. In the current work
we provide a quantitative threats assessment (class III), sozological value (class II), estimation of the relative cost of habitat loss
(63.5% – ІІ class), therefore these biotopes require certain conservation measures.