Умови місцезростань і стан популяцій Cypripedium calceolus (Orchidaceae) в Україні - Мельник, В.І.; Шиндер, О.І.; Несин, Ю.Д. (Український ботанічний журнал, 2018)
Висвітлено відомості про еколого-ценотичні умови місцезростань і стан популяцій Cypripedium calceolus (Orchidaceae) в Україні. У Карпатах і Кримських горах цей вид зустрічається у поясі букових лісів. До букових лісів приурочені також його місцезростання в Розточчі. В межах більшої частини ареалу в рівнинній частині України місцезростання виду трапляються у листяних (дубові, грабові, дубово-грабові і березові) та хвойних (соснові) лісах та екотонах між лісовими та болотними екосистемами. Місцезростання C. calceolus у західній частині Подільської височини зустрічаються у складі соснових і букових лісових та лучно-степових угруповань, а також, в екотонах між лісовими та степовими угрупованнями. Вивчені популяції C. calceolus переважно малочисельні. Найбільша зафіксована під час дослідження популяція налічує 1882 особини. Структура популяцій C. calceolus залежить від впливу антропічних чинників на місцезростання виду. Гомеостатичні популяції виду зустрічаються переважно в місцезнаходженнях, вільних від антропічного впливу. Антропогенні фактори – вирубка лісу, меліорація, пожежі, викопування рослин і зривання квітконосних пагонів – призводять до деградації структури і повної елімінації популяцій. Але в окремих випадках антропічний вплив, пов'язаний із руйнуванням лісової підстилки, виявляється сприятливим для формування нових популяцій C. calceolus за рахунок проростання його насіння на відкритій поверхні ґрунту. Освещены эколого-ценотические условия произрастания и состояние популяций Cypripedium calceolus (Orchidaceae) в Украине. В Карпатах и Крымских горах этот вид встречается в поясе буковых лесов. К буковым лесам также приурочены его местообитания в Расточье. В пределах большей части ареала в равнинной части Украины местообитания вида встречаются в лиственных (дубовые, грабовые, дубово-грабовые и березовые) и хвойных (сосновые) лесах и экотонах между лесными и болотными экосистемами. Местообитания C. calceolus в западной части Подольской возвышенности встречаются в составе сосновых и буковых лесных и лугово-степных сообществ, а также в экотонах между лесными и степными сообществами. Изученные популяции C. calceolus преимущественно малочисленные. Наибольшая из зафиксированных популяция насчитывает 1882 особи. Структура популяций C. calceolus зависит от влияния антропогенных факторов на местообитания вида. Гомеостатические популяции вида в большинстве встречаются в местонахождениях, не подверженных антропогенному влиянию. Антропогенные факторы – вырубка леса, мелиорация, пожары, выкапывание растений и срывание цветоносных побегов – приводят к деградации структуры и полной элиминации популяций. Однако воздействия, связанные с разрушением лесной подстилки, могут быть благоприятны для формирования новых популяция C. calceolus, поскольку семена этого вида могут прорастать на открытой почвенной поверхности. Ecological and coenotic conditions of habitats and the current state of populations of Cypripedium calceolus (Orchidaceae) are presented. The species grows in beech forests in the Carpathian and Crimean Mountains as well as in Rostochchya. In other regions of Ukraine it occurs in deciduous (oak, hornbeam, oak-hornbeam, alder) and coniferous (pine) forests as well as ecotones between forest and swamp ecosystems. The habitats of C. calceolus in the Podolian Upland are represented by pine, beech forests, meadow-steppe, and ecotones between forest and steppe communities. Ukrainian populations of C. calceolus are very small in numbers. The largest population consists of 1882 individuals. The structure of C. calceolus populations depends on the antropogenic impact on habitats. Homeostatic populations of this species prevail in undisturbed habitats. Antropogenic factors (cutting, drainage, fire, digging out plants and picking flowers) may lead to destruction of the structure and complete elimination of the populations. However, some activities in soil surface can be favorable for formation of new populations. Proposals to enhance conservation of C. calceolus in Ukraine are given.