"Гадяцький локалітет" Diphasiastrum complanatum (Lycopodiaceae) на території Лівобережного Лісостепу - Смоляр, Н.О.; Ханнанова, О.Р. (Український ботанічний журнал, 2018)
Наведено інформацію про місцезнаходження виду
Diphasiastrum complanatum, включеного до "Червоної книги України", на території Лівобережного Лісостепу за результатами оригінальних досліджень, опрацювання літературних джерел і гербарних зборів. Охарактеризовано три місцезнаходження виду в "Гадяцькому локалітеті" Полтавської частини регіону, два з яких авторами наводяться вперше. Відображено еколого-ценотичні особливості виду в цих оселищах на південно-східній межі загального ареалу. Розраховано амплітуди толерантності, середні значення показників провідних екологічних факторів (кліматичних – термо-, омбро-, кріорежим, континентальність; едафічних – вологість, змінність зволоження, кислотність, засоленість ґрунту, вміст карбонатів, вміст мінеральних сполук азоту) і відношення умов виявлених місцезростань D. complanatum до його екологічного оптимуму. При цьому уточнено екологічні амплітуди виду за деякими факторами. Відхилення відмічається за показниками омброрежиму, що дає підстави віднести вид в умовах Лівобережного Лісостепу до групи мезоаридофітів, та кислотності ґрунту в бік збільшення величини рН, згідно до яких у регіоні дослідження вид є ацидофілом. Наведено інформацію щодо флористичного складу місцезростань D. complanatum у "Гадяцькому локалітеті", який є дещо збідненим, за участі видів із широкими ареалами й значною роллю бореальних видів. Установлено, що вони репрезентують практично однотипові біотопи різновікових лісокультур Pinus sylvestris на боровій терасі р. Псел із брієвими мохами, угруповання яких у ценотичному відношенні належать до союзу Pulsatillo-Pinetea sylvestris. Складено картосхему поширення виду на території Гадяцького р-ну Полтавської обл. Розглянуто питання збереження виду на території дослідження. Встановлено, що два оселища охороняються в межах регіонального ландшафтного парку "Гадяцький", третє доцільно включити до його складу. Приведена информация о местонахождениях вида
Diphasiastrum complanatum, внесенного в Красную книгу Украины, на территории Левобережной Лесостепи по результатам оригинальных исследований, обработки литературных источников и гербарных сборов. Охарактеризовано три местонахождения вида в "Гадячском локалитете" Полтавской части региона, два из которых авторами указываются впервые. Отображены эколого-
ценотические особенности вида в этих местонахождениях на юго-восточной границе общего распространения. Рассчитаны амплитуды толерантности, средние значения показателей ведущих экологических факторов (климатических – терморежим, омброрежим, криорежим, континентальность; эдафических – влажность, изменчивость увлажнения, кислотность, засоленность почв, содержание карбонатов и минеральных веществ азота) и отношение условий исследованных местонахождений D. complanatum к его экологическому оптимуму.
Также уточнены экологические амплитуды вида по некоторым факторам. Отклонения определены по показателям омброрежима, что характеризует вид в условиях Левобережной Лесостепи как мезоаридофит, и кислотности почв – в сторону увеличения рН, согласно чему в регионе вид является ацидофилом. Приводится информация по флористическому составу местонахождений D. complanatum в "Гадячском локалитете", который является несколько обедненным, с участием видов с широкими ареалами и ощутимой ролью бореальных видов. Указано, что они репрезентуют практически однотипные биотопы разновозрастных лесокультур Pinus sylvestris на боровой террасе р. Псел с бриевыми мхами, сообщества которых в ценотическом отношении принадлежат к союзу Pulsatillo-Pinetea sylvestris. Составлена картосхема распространения вида на территории Гадячского р-на Полтавской обл. Рассматривается вопрос сохранения вида на территории региона исследований. Указывается, что два его местонахождения охраняются в пределах регионального ландшафтного парка "Гадячский", третье рекомендуется включить в его состав. Information on the localities of Diphasiastrum complanatum, a species listed in the Red Data Book of Ukraine, in the
territory of the Left-Bank Forest-Steppe, based on the results of original research, literature sources and herbarium data, is
provided. Localities of the species in Gadyach District (Poltava Region) are characterized; two new localities are reported.
The ecologicalcenotic
features of the species in these habitats on the southeastern
border of the range are presented. The
ratio of ecological conditions of the studied localities of D. complanatum and amplitudes of tolerance, average values of the
indicators of the leading environmental factors to the ecological optimum are calculated (climatic – temperature mode,
humid climate, cryoclimate,
continentality; edaphic – humidity, acidity, soil salinity, carbonate content, content of mineral
nitrogen compounds). The environmental amplitudes of the species according to some factors are specified. The deviation by
the indices of climate humidity is indicated, therefore the species under conditions of the Left Bank Forest-Steppe is considered
to belong to the group of mesoaridophytes. At the same time, according to deviation of soil acidity towards pH increase, the
species in the studied area is regarded as acidophilic. Information on floristic composition of the habitats of D. complanatum
in "Gadyach localities", with participation of the species with wide ranges and significant role of boreal species, is provided. It
has been established that they represent almost the same type of biotopes of unevenaged
forest plantations of Pinus sylvestris
on the pine-forest terrace of the Psel River. Those biotopes include leaf moss communities which belong to the PulsatilloPinetea
sylvestris association. A schematic map of the species distribution in the territory of Gadyach District is prepared. The
issue of the species conservation in the studied area is considered. It was established that two habitats within the limits of
Gadyach Regional Landscape Park are under protection. It is recommended to add the third habitat to the protected area.