Исследование стимулированной динамики и пиннинга вихревой решетки Абрикосова в сверхпроводниках II рода в переменном магнитном поле - Чигвинадзе, Дж.; Мамниашвили, Г.И. (Физика низких температур, 1998)
Предложен динамический механический метод исследования стимулированной динамики и пиннинга в вихревой решетке Абрикосова в сверхпроводниках II рода с использованием слабого низкочастотного магнитного поля. Показано, что приложение слабого переменного поля способствует депиннингу вихрей Абрикосова и дополнительной диссипации энергии освобожденными вихрями. С увеличением частоты поля наступает такой режим, когда вихри почти не колеблются, т.е. диссипация фактически прекращается, а пиннинг чрезвычайно эффективен. Наблюдаемые явления удовлетворительно объясняются в рамках теории Горькова и Копнина. Запропоновано динамічний механічний метод дослідження стимульованої динаміки та пінінга в вихоровій гратці Абрікосова в надпровідниках II роду з використанням слабкого низькочастотного магнітного поля. Показано, що прикладення слабкого змінного поля сприяє депінінгу вихорів Абрікосова та додатковій дисіпації енергії звільненими вихорами. Із збільшенням частоти поля настає такий режим, коли вихори майже не коливаються, тобто дисіпація фактично припиняється, тоді як пінінг є надзвичайно ефективний. Спостережувані явища задовільно пояснюються в межах теорії Горькова та Копніна. A dynamic mechanical method using a weak low-frequency magnetic field is proposed for investigation of stimulated dynamics and pinning in the Abrikosov vortex lattice in type II superconductors. It is shown that the application of a weak a.c. field facilitates depinning of Abrikosov vortices and additional dissipation of energy by liberated vortices. As the frequency of the field increases, a mode in which the vortices virtually do not oscillate is attained, i.e., dissipation ceases, while pinning is extremely effective. The observed effects can be successfully explained on the basis of the Gor’kov–Kopnin theory.