Потери высокочастотной энергии в минимумах магнитополевых зависимостей поглощения в ВТСП - Голубничая, Г.В.; Кириченко, А.Я.; Максимчук, И.Г.; Черпак, Н.Т. (Физика низких температур, 1998)
Проведены исследования особенностей поглощения электромагнитной энергии в экстремальных точках кривых магнитополевых зависимостей в ВТСП. Установлена линейная зависимость поглощения в минимумах кривых от намагничивающего поля. Показано, что основной вклад в потери в этих точках вносит поглощение высокочастотного поля непосредственно в гранулах. Указано на возможность оценки качества гранул по относительной величине потерь в минимумах магнитополевых зависимостей ВЧ поглощения. Проведено дослідження особливостей поглинання електромагнітної енергії в екстремальних точках кривих магнітопольових залежностей ВТНП. Встановлено лінійну залежність поглинання в мінімумах кривих від поля намагнічування. Показано, що основний вклад у втрати в цих точках вносить поглинання високочастотного поля безпосередньо у гранулах. Вказано на можливість оцінки якості гранул по відносній величині втрат в точках мінімумів магнітопольових залежностей ВЧ поглинання. Peculiarities of the electromagnetic power absorption are investigated at extreme points of magnetic field dependences in high-Tc superconductors. A linear dependence of absorption on the magnetizing field at the points of minima on the curves is established. It is shown that the main contribution to absorption at these points comes from hf losses directly in grains. The relative value of losses at the minima on magnetic field curves can be used for estimating the grain quality.