Вплив вмісту NiO на механічні та каталітичні властивості аноду керамічної паливної комірки - Бродніковський, Є.М.; Бричевський, М.М.; Василів, Б.Д.; Чедрик, В.І.; Прищепа, Є.Г.; Васильєв, О.Д.; Самелюк, А.В. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, 2008)
Встановлено, що при збільшенні вмісту NiO міцність невідновлених (NiO―ScCeSZ) та відновлених (Ni―ScCeSZ) анодів зменшується. Відновлення Ni суттєво впливає на міцність анодів з 65 і 75% (мас). NiO, яка знижується до 15―20% від вихідного значення. Міцність анодного композиту значною мірою обусловлена спеченими між собою частинками двооксиду цирконію, руйнування яких йде відколом. Анод з вмістом 40% (мас). NiО в інтервалі температур 500―700 °C має найкращі серед розглянутих показники каталітичної активності.