Конспект родини Fabaceae у флорі України. II. Підродина Faboideae (триби Galegeae, Hedysareae, Loteae, Cicereae) - Федорончук, М.М.; Мосякін, С.Л. (Український ботанічний журнал, 2018)
Наведено конспект триб Galegeae, Hedysareae, Loteae, Cicereae підродини Faboideae (Fabaceae) флори України з номенклатурними цитатами, типами таксонів та синонімікою, який базується на критичному аналізі їхнього таксономічного складу з урахуванням нових узагальнених даних морфологічних та молекулярно-філогенетичних досліджень. Найбільш представлена у флорі України триба Galegeae нараховує 10 родів, з яких найчисельнішим є Astragalus (48 видів). Однак кількість родів в трибі, ймовірно, буде змінена з урахуванням подальших результатів морфологічних і молекулярно-філогенетичних досліджень, які вже вказують на можливе включення родів Calophaca і Halimodendron в Caragana s. l.; проте ці дані вимагають підтвердження. Триба Loteae розглядається в широкому обсязі, включно з трибою Coronilleae, що узгоджується з результатами нових морфологічних та молекулярних досліджень. Триба включає 9 родів (або 7, у ширшому розумінні), але кількість природних родів в цій групі буде з'ясовано після подальших досліджень. Молекулярно-філогенетичні дані свідчать про те, що Dorycnium і Tetragonolobus (у цьому конспекті визнані умовно) філогенетично вкорінені в Lotus s. l., і визнання цих двох родів окремо від Lotus недоцільне. Вимагає підтвердження новими даними наявність у флорі України (зокрема, в Криму) Astragalus galegiformis, A. alpinus, A. bungeanus, Onobrychis inermis, O. polonicus. Приведен конспект триб Galegeae, Hedysareae, Loteae,
Cicereae подсемейства Faboideae (Fabaceae) флоры Украины с номенклатурными цитатами, типами таксонов и синонимикой, который базируется на критическом пересмотре их таксономического состава с учетом новых обобщенных данных морфологических и молекулярно-филогенетических исследований. Наиболее представленная во флоре Украины триба Galegeae насчитывает 10 родов, из которых самым большим является Astragalus (48 видов). Однако количество родов в трибе, вероятно, будет изменено на основе дальнейших результатов морфологических и молекулярно-филогенетических исследований, которые уже указывают на возможное включение родов Calophaca и Halimodendron в Caragana s. l .; тем не менее, эти данные требуют подтверждения. Триба включает 9 родов (или 7, в более широком понимании), но число естественных родов в этой группе будет выяснено после дальнейших исследований. Молекулярно-филогенетические данные свидетельствуют о том, что Dorycnium и Tetragonolobus (условно признанные в данном конспекте) филогенетически укоренены в Lotus s. l., и признание этих двух родов отдельно от Lotus нецелесообразно. Для ряда видов (Astragalus galegiformis, A. alpinus, A. bungeanus,
Onobrychis inermis, O. polonicus) наличие во флоре Украины (в частности, в Крыму) требует подтверждения новыми данными. The article provides a synopsis of tribes Galegeae, Hedysareae, Loteae, Cicereae of Fabaceae subfam. Faboideae in
the flora of Ukraine, with nomenclatural citations, types, and main synonyms. It is based on critical analysis of available data
of taxonomic, morphological, and molecular phylogenetic studies. Tribe Galegeae is best represented in the flora of Ukraine,
comprising 10 genera, including the most species-rich genus Astragalus (48 species). However, the number of genera in the tribe
will be probably changed due to further results of morphological and molecular phylogenetic studies which already indicate
possible inclusion of Calophaca and Halimodendron in Caragana s. l.; however, these data require confirmation. Tribe Loteae is
accepted here in a wide circumscription, including Coronilleae, which is in accordance with results of new morphological and
molecular studies. There are 9 genera (or 7, in a wider circumscription) in the tribe, but the number of natural genera in that group
will be clarified after further studies. Molecular phylogenetic data indicate that Dorycnium and Tetragonolobus (conventionally
recognized in the present synopsis) are phylogenetically rooted in Lotus s. l., and the recognition of these two genera as distinct
from Lotus is not advisable. Occurrence of some species in Ukraine (in particular, in Crimea) needs confirmation: Astragalus
galegiformis, A. alpinus, A. bungeanus, Onobrychis inermis, and O. polonicus.