Конспект родини Fabaceae у флорі України. III. Підродина Faboideae (триба Fabeae) - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2018)
У статті наведено конспект триби Fabeae підродини Faboideae (Fabaceae). З урахуванням нових даних, отриманих в результаты морфологічних та молекулярно-філогенетичних досліджень, триба Fabeae у флорі України представлена шістьма родами (Vicia, Lathyrus, Ervum, Ervilia, Lens, Pisum) та 76 видами. Роди Vicia (34 види) та Lathyrus (30 видів) є найбагатшими за видовим складом серед інших родів триби у флорі України. Суттєві номенклатурні зміни зроблено в складі роду Vicia s. l., з якого виділено два сегрегатних роди: Ervum (секція Ervum) та Ervilia (секції Ervilia, Ervoides, Lenticula). До роду Vicia включено Lathyrus saxatilis, що узгоджується з результами молекулярних досліджень. Значних номенклатурних змін в роді Vicia зазнали секції Lathyroides, Hypechusa, Faba та ін. У секцію Peregrinae включено Vicia lathyroides. Обґрунтована приналежність Vicia bithynica, V. faba та V. narbonensis до трьох різних секцій (Pseudolathyrus, Faba, Laticarpae відповідно), що викликало тривалу дискусію. В статье изложен конспект трибы Fabeae подсемейства Faboideae (Fabaceae). С учетом новых данных, полученных в результате морфологических и молекулярно-филогенетических исследований, триба Fabeae во флоре Украины представлена шестью родами (Vicia, Lathyrus, Ervum, Ervilia, Lens, Pisum) и 76 видами. Роды Vicia (34 вида) и Lathyrus (30 видов) являются наиболее богатыми по видовому составу среди других родов трибы во флоре Украины. Существенные номенклатурные изменения сделаны в составе рода Vicia s. l., из которого выделено два сегрегатных рода: Ervum (секция Ervum) и Ervilia (секции Ervilia, Ervoides, Lenticula). В род Vicia включен Lathyrus saxatilis, согласуется с результатами молекулярных исследований. Значительные номенклатурные изменения в роде Vicia произошли в секциях Lathyroides, Hypechusa, Faba и др. В секцию Peregrinae включен вид Vicia lathyroides. Обоснована принадлежность Vicia bithynica, V. faba и V. narbonensis к трем разным секциям (Pseudolathyrus, Faba, Laticarpae соответственно), что вызвало длительную дискуссию. А synopsis of the tribe Fabeae of Fabaceae subfam. Faboideae is presented. According to results of morphological studies and molecular phylogenetic data, the tribe Fabeae in the Ukrainian flora is represented by six genera recognized here (Vicia, Lathyrus, Ervum, Ervilia, Lens, and Pisum) that contain 76 species. The genera Vicia (34 spp.) and Lathyrus (30 spp.) are most species-rich taxa in the tribe in the Ukrainian flora. Significant nomenclatural changes have been made recently in the genus Vicia s. l. Two segregate genera, Ervum (sect. Ervum) and Ervilia (sect. Ervilia, Ervoides, Lenticula) are recognized. According to the results of molecular phylogenetic studies, it is considered necessary to include the species Lathyrus saxatilis in the genus Vicia. Some nomenclatural changes are recognized in other sections of Vicia: sect. Lathyroides, sect. Hypechusa, sect. Faba, etc. Vicia lathyroides is included in sect. Peregrinae. The placement of Vicia bithynica, V. faba, and V. narbonensis in three different sections is justified: Pseudolathyrus, Faba, and Laticarpae; the status of these taxa during a long time remained debatable.