Номенклатурна ревізія як передумова створення продромусу рослинності (на прикладі Національного природного парку "Джарилгацький") - Давидова, А.О. (Український ботанічний журнал, 2018)
Висвітлено проблеми застосування фітосоціологічної номенклатури під час підготовки регіональних продромусів рослинності. Результатом ревізії попереднього продромусу рослинності о-ва Джарилгач (Національний природний парк "Джарилгацький") є встановлення вірного авторства та дат синтаксонів аренної та галофітної рослинності в межах класів Crithmo-Staticetea, Festucetea vaginatae та Festuco-Puccinellietea. Зокрема, валідизовано асоціацію Lactuco tataricae-Elytrigietum bessarabicae Korzhenevsky ex Davydova ass. nov.; виявлено фантоми асоціацій Artemisietum arenariae і Puccinellietum fominii та встановлено правильні; наведено вірне авторство та дати для асоціації Secali- Stipetum borysthenicae та союзу Puccinellion fominii. Приклади супроводжуються поясненнями причин невалідності, доказами вірності іншого авторства або дати та посиланнями на відповідні статті 3-го видання Міжнародного кодексу фітосоціологічної номенклатури. Освещены проблемы использования фитосоциологической номенклатуры при подготовке региональных продромусов растительности. Результатом ревизии преды-дущего продромуса растительности о-ва Джарылгач (Национальный природный парк "Джарылгачский") является установление правильного авторства и дат синтаксонов аренной и галофитной растительности в пределах классов Crithmo-Staticetea, Festucetea vaginatae и Festuco-Puccinellietea. В частности, валидизирована ассоциация Lactuco tataricae-Elytrigietum bessarabicae Korzhenevsky ex Davydova ass. nov.; выявлены фантомы ассоциаций Artemisietum arenariae и Puccinellietum fominii и установлены правильные; приведены верное авторство и даты для ассоциации Secali-Stipetum borysthenicae и союза Puccinellion fominii. Примеры сопровождаются объяснением причин невалидности, доказательствами правильности иного авторства или даты и ссылками на соответствующие статьи 3-го издания Международного кодекса фитосоциологической номенклатуры. In the article we highlight problems of using phytosociological nomenclature in preparation of regional prodromes of vegetation. Among the results of the revision of the vegetation prodromus of Dzharylgach Island (Dzharylgach National Nature Park) are corrected authorship and dates of the syntaxa of coastal and halophytic vegetation within the classes Crithmo- Staticetea, Festucetea vaginatae and Festuco-Puccinellietea. In particular, the association Lactuco tataricae-Elytrigietum bessarabicae Korzhenevsky ex Davydova ass. nov. has been validated; the phantom associations Artemisietum arenariae and Puccinellietum fominii were found to be correct; correct authorship and dates for the association Secali-Stipetum borysthenicae and alliance Puccinellion fominii are provided. The examples are followed by explanations of the causes of invalidity, evidence of proper attribution of the authorship or date, and references to relevant articles of the third edition of the International Code of Phytosocological Nomenclature.