Поширення в Україні рідкісного гриба Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota) - Гелюта, В.П. (Український ботанічний журнал, 2018)
Подається узагальнена інформація про поширення в Україні рідкісного гриба Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota), який паразує на базидіокарпах іншого болетального гриба – Scleroderma citrinum. Вид P. parasiticus включений в Червону книгу України з природоохоронним статусом "рідкісний" і вказувався раніше лише для чотирьох областей – Волинської, Закарпатської, Львівської та Рівненської. В даній статті значно доповнено відомості про поширення P. parasiticus в Україні. До переліку вже відомих його локалітетів додано нові знахідки не тільки зі вказаних областей, а також із Житомирської, Івано-Франківської, Київської та Хмельницької. Незважаючи на помітно збільшену кількість місцезростань цього гриба, він залишається в Україні рідкісним видом з диз'юнктивним ареалом. Вважаємо за необхідне продовжувати вивчення його поширення, брати під охорону місця зростання, намагатися ввести в чисту культуру та провести експерименти з вирощування P. parasiticus на плодових тілах S. citrinum. Приводится обобщенная информация о распространении в Украине редкого гриба Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota), который паразитирует на базидиокарпах другого болетового гриба – Scleroderma citrinum. Вид P. parasiticus внесен в Красную книгу Украины с природоохранным статусом "редкий" и ранее указывался лишь для четырех областей – Волынской, Закарпатской, Львовской и Ровенской. В данной статье значительно дополнены сведения о распространении P. parasiticus в Украине. В перечень уже известных его локалитетов добавлены новые находки не только из указанных областей, а также из Житомирской, Ивано-Франковской, Киевской и Хмельницкой. Несмотря на заметно возросшее количество местообитаний этого гриба, он остается в Украине редким видом с дизъюнктивным ареалом. Считаем необходимым продолжать изучение его распространения, брать под охрану места произрастания, попытаться ввести в чистую культуру и провести эксперименты по выращиванию P. parasiticus на плодовых телах S. citrinum. Generalized information on the distribution of Pseudoboletus parasiticus (Boletales, Basidiomycota) in Ukraine is provided. This fungus parasitizing basidiocarps of Scleroderma citrinum (also Boletales) is a rare and endangered species in Ukraine. Pseudoboletus parasiticus, as Boletus parasiticus, was included in the Red Data Book of Ukraine under the conservation status "Rare" and was reported from only four regions: Volyn, Transcarpathian, Lviv, and Rivne. This article significantly expands knowledge about the distribution of P. parasiticus in Ukraine. New records are added to the list of already known localities not only from the mentioned regions, but also from Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Kyiv, and Khmelnytsky regions (oblasts). Despite the largely increased number of localities, this fungus nevertheless is considered to be a rare species in Ukraine with a disjunctive range. Therefore, it is necessary to search for new localities, to protect the reported sites, to isolate it into a pure culture, and to carry out experiments on cultivation of P. parasiticus on fruit bodies of S. citrinum.