Epipactis albensis (Orchidaceae) у Закарпатті - Любка, Т.Т. (Український ботанічний журнал, 2018)
Аналізуються відомості щодо виду Epipactis albensis (Orchidaceae), включеного в Червону книгу України. Обговорюється інформація, що наведена у виданні. Представлена картосхема розташування всіх відомих на сьогодні місцезнаходжень виду, окремо обговорюється його поширення на Притисянській низовині (Закарпатська обл., Україна). Наводиться повідомлення щодо нового локалітету виду, виявленого в 2018 р. в околицях с. Притисянське Виноградівського р-ну поблизу р. Тиса в асоціації Salici-Populetum. Подано оригінальні фото виду з огляду на те, що в Червоній книзі України при статті, присвяченій E. albensis, розміщене фото іншого виду. Анализируются сведения о виде Epipactis albensis (Orchidaceae), включенном в Красную книгу Украны. Обсуждается информация, приведенная в издании. Представлена картосхема расположения всех известных на сегодня местонахождений вида, отдельно обсуждается его распространение на Притисянской низменности (Закарпатская обл., Украина). Приводится сообщение о новом локалитете вида, обнаруженном в 2018 г. в окрестностях с. Притисянское Виноградовского р-на вблизи р. Тиса в ассоциации Salici-Populetum. Исходя из того, что в Красной книге Украины при статье, посвященной E. albensis, размещено фото другого вида, представлены оригинальные фото. Data on Epipactis albensis (Orchidaceae), a species listed in the Red Data Book of Ukraine, is analyzed. The information
on this species given in the Red Data Book of Ukraine is considered. A distribution map of all currently known localities of the
species is provided; in particular, its distribution within the Cis-Tisza lowland (Transcarpathian Region, Ukraine) is discussed.
A new locality of the species found in 2018 in vicinity of Pritysianske village (Vynohradiv District), near the Tisza River in
the Salici-Populetum association, is reported. Original photographs of the species are presented since in the Red Data Book of
Ukraine for E. albensis a photo of another species is provided.