Проблема контролювання сегетальної рослинності в агрофітоценозах у контексті збереження біорізноманіття - Мордерер, Є.Ю.; Гуральчук, Ж.З.; Моргун, В.В. (Український ботанічний журнал, 2018)
Бур'яни протягом тривалого періоду часу співіснують з культурними рослинами в агрофітоценозах і є індикаторами біорізноманіття. З фітоценотичної точки зору існування бур'янів є цілком закономірним, проте з господарських міркувань вони є суто негативним явищем через конкуренцію з культурними рослинами за воду і поживні речовини. Завданням стратегії захисту посівів є контро- лювання бур'янів на межі економічного порогу шкодочинності. В сучасних умовах особливої ваги набуває використання інтегрованих технологій захисту посівів, які передбачають поєднання і взаємопогодження сівозміни, агротехніки й хімічних засобів захисту. У статті обговорюються питання, пов'язані з необхідністю комплексного застосування кількох діючих речовин гербіцидів, які доповнюють одна одну за спектром дії, для підвищення ефективності контролювання бур'янів і запобігання виникненню резистентності до гербіцидів. Установлені в процесі досліджень основні закономірності зміни вибірної фітотоксичності в комплексах гербіцидів з різними механізмами дії стали основою для розробки ряду ефективних гербіцидних комплексів та сумішей для захисту посівів різних сільськогосподарських культур. Згідно до сучасної стратегії, застосування інтегрованих систем захисту має забезпечити підтримання або зменшення потенційного засмічення протягом ротації культур у сівозміні. При цьому видовий склад бур'янів в агрофітоценозах не повинен зазнавати різких змін, окрім суттєвого зниження потенційного засмічення особливо шкодочинними видами бур'янів. Сорняки в течение длительного периода времени сосуществуют с культурными растениями в агрофитоценозах и являются индикаторами биоразнообразия. С фитоценотической точки зрения существование сорняков является вполне закономерным, однако из хозяйственных соображений они являются сугубо негативным явлением из-за конкуренции с культурными растениями за воду и питательные вещества. Задачей стратегии защиты посевов является контроль сорняков на грани экономического порога вредоносности. В современных условиях особое значение приобретает использование интегрированных технологий защиты посевов, которые предусматривают сочетание и взаимосогласование севооборота, агротехники и химических средств защиты. В статье обсуждаются вопросы, связанные с необходимостью комплексного применения нескольких действующих веществ гербицидов, которые дополняют друг друга по спектру действия, для повышения эффективности контроля сорняков и предотвращения возникновения устойчивости к гербицидам. Установленные в процессе исследований основные закономерности изменения избирательной фитотоксичности в комплексах гербицидов с различными механизмами действия стали основой для разработки ряда эффективных гербицидных комплексов и смесей для защиты посевов различных сельскохозяйственных культур. Согласно современной стратегии, применение интегрированных систем защиты должно обеспечить поддержание или уменьшение потенциальной засоренности культур в севообороте. При этом видовой состав сорняков в агрофитоценозах не должен подвергаться резким изменениям, кроме существенного снижения потенциальной засоренности особо вредоносными видами сорняков. Weeds for a long time coexist with cultivated plants in agrophytocenoses and can be considered as indicators of biodiversity. From the phytocenotic viewpoint, the existence and persistence of weeds are quite natural, but for economic reasons weeds are negative factors because of their competition with cultivated plants (crops) for water, nutrients, and living space. The strategic task of crop protection is the control of weeds at the economic threshold of harm. Under modern conditions, the use of integrated crop protection technologies, which involve combining and harmonizing crop rotation schemes, agrotechnics and chemical protection means, becomes of particular importance. The article discusses the issues related to the need for integrated application of several active ingredients of herbicides, which complement each other by their spectrum of action, improve the effectiveness of weed control, and prevent the emergence of resistance of weeds to specific herbicides. The basic regularities of the changes of selective phytotoxicity in complexes of herbicides with different mechanisms of their action, which were established in the course of researche, became the basis for development of various effective herbicidal complexes and mixtures for protection of various crops. According to the current strategy, the application of integrated crop protection systems should ensure the maintenance or reduction of potential infestation with weeds during rotation of crops. At that, the weed species composition in agrophytocenoses should not undergo abrupt changes, except for a significant reduction of the potential contamination by especially harmful weedy species.