Поширення в Україні Phallus hadriani (Phallales, Basidiomycota) - Гелюта, В.П. (Український ботанічний журнал, 2019)
Подається узагальнена інформація про поширення в Україні Phallus hadriani (Phallaceae, Basidiomycota) –
гриба, для якого тут була відома незначна кількість місцезростань. Він вказувався лише для Дніпропетровської,
Київської, Одеської, Харківської, Херсонської і Черкаської областей, а також для м. Києва. В цій статті значно
поповнюються знання про поширення P. hadriani в Україні. До переліку вже відомих його локалітетів додані нові
знахідки не тільки зі вказаних областей, а й з Вінницької, Волинської, Донецької, Закарпатської, Кіровоградської,
Миколаївської та Полтавської. Кількість знахідок свідчить, що цей гриб в Україні є досить звичайним видом. Phallus
hadriani приурочений переважно до антропогенно порушених територій, трапляється на різних ґрунтах – піщаних,
навіть на чистому піску, сірих, чорноземах, однак уникає ділянок з природною рослинністю або ж зволожених і сильно
затінених. Особливості поширення гриба вказують на те, що він в Україні є заносним видом, ареал якого поступово
охоплює всю територію держави. Очевидно, з часом цей гриб буде знайдений в усіх регіонах, за виключенням
високогір'їв Карпат. Необхідно продовжувати вивчати його поширення. З огляду на застосування P. hadriani в народній
медицині потрібно підтримувати його в чистій культурі з метою дослідження можливих цілющих властивостей. The generalized information on the distribution of Phallus hadriani (Phallaceae, Basidiomycota) in Ukraine is provided.
Earlier, the species was recorded in Cherkasy, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Kherson, Kyiv, Odesa Regions and Kyiv city. In the article,
new localities of the fungus were added from Vinnytsia, Volynska, Donetsk, Kirovohrad, Mykolaiv, Poltava and Transcarpathian
Regions. At present it is a rather common species in Ukraine. This fungus is confined mainly to anthropogenically disturbed
areas. Phallus hadriani occurs on various soils, namely, on sandy soils, including pure sand, gray or black soils. Usually it avoids
areas with natural vegetation or humid and deeply shaded sites. Distribution patterns of the fungus indicate that in Ukraine it
belongs to introduced species, and its range is gradually extending to the entire territory of the country. Obviously, over time this
fungus will be found in all regions, except for the high Carpathian mountains. It is necessary to continue studying its distribution
and dispersal. Due to application of P. hadriani in folk medicine, the fungus should be maintained in a pure culture in order to
study its possible medicinal properties.