Schoenoplectiella mucronata (Cyperaceae) у флорі України - Мойсієнко, І.І.; Данилик, І.М.; Мельник, Р.П.; Садова, О.Ф.; Захарова, М.Я. (Український ботанічний журнал, 2019)
Наведено результати комплексних досліджень рідкісного у флорі України виду Schoenoplectiella mucronata
(Cyperaceae), який включений до третього видання "Червоної книги України" (2009). Подано номенклатурну цитацію
та найуживаніші синоніми з урахуванням нових узагальнених даних морфологічних і молекулярно-філогенетичних
досліджень роду Schoenoplectiella. Здійснено аналіз території поширення S. mucronata в Україні. На сьогодні відомо
чотири місцезнаходження, по два за гербарними та літературними даними, одне з території Одеської та три –
Херсонської обл. У виявлених нами локалітетах проведені аналізи його фітоценотичних і популяційних особливостей.
Встановлено, що S. mucronata приурочений до угруповань рослинності класів Phragmito-Magnocaricetea й Oryzetea
sativae та формує популяції нормального типу з правостороннім віковим спектром. Нез'ясованим залишається статус
цього виду, адже встановлено його синантропний характер зі значною сегетальною активністю. The article presents results of a comprehensive study of the rare species Schoenoplectiella mucronata (Cyperaceae)
included in the 3rd edition of the Red Data Book of Ukraine (2009). The nomenclatural references and most commonly used
synonyms are given, taking into account new generalized data on the genus Schoenoplectiella from morphological and molecular
phylogenetic studies. An analysis of distribution patterns of S. mucronata in Ukraine has also been carried out in this study.
Four localities were recorded – two localities based on herbarium data and two localities from scientific literature. One of these
localities is in Odessa Region and another in Kherson Region. Of these four sites, one was investigated in situ, where an analysis
of the phytocenological and populational characteristics has been carried out. It has been established that S. mucronata is confined
to the plant communities of the classes Phragmito-Magnocaricetea and Oryzetea sativae and forms populations of the normal
type with a right-side age spectrum. Because of its synanthropic character and significant segetal activity, its conservation status
remains unclear.