Рід Lichenoconium (Lichenoconiaceae, Ascomycota) в Україні - Дармостук, В.В. (Український ботанічний журнал, 2019)
Проведена критична ревізія видів роду Lichenoconium, що відмічені для території України. Рід характеризується
зануреними до напівзанурених кулястими чорними пікнідами, безбарвними конідіогенними клітинами з фіалідою,
оливковими до коричневих одноклітинними конідіями. В Україні відмічено сім представників роду – L. aeruginosum,
L. erodens, L. lecanorae, L. lichenicola, L. pyxidatae, L. usneae та L. xanthoriae. Ці види зростають на слані та апотеціях 18
різних родів лишайників. Lichenoconium aeruginosum, L. lichenicola та L. pyxidatae мають чітку субстратну специфічність
і зростають на представниках одного роду-господаря. Інші чотири види уражають широкий спектр господарів. Два
види (L. erodens і L. lecanorae) є широко розповсюдженими на території України. Lichenoconium usneae вперше наведено
для території степової зони. Seirophora lacunosa – новий вид господаря для L. usneae. Представлені нові локалітети
L. lichenicola, а також дискутується правильність визначення старих знахідок цього виду. Досліджені ліхенофільні
гриби проявляють себе як паразити та поселяються на лишайниках, що мають механічні пошкодження або ослаблені
діяльністю інших ліхенофільних грибів. Lichenoconium pyxidatae та Didymocyrtis cladoniicola відіграють важливу роль
у природній регуляції популяцій Cladonia foliacea на нижньодніпровських пісках. Це явище отримало назву "фомоз
кладоній". Українські діагнози, субстратна приуроченість, поширення в Україні та досліджені зразки подані для
кожного виду. Наведено ключ для визначення представників роду Lichenoconium в Україні. Revision of Ukrainian Lichenoconium specimens is provided. This genus is characterized by immersed to semiimmersed
black globose conidiomata, phialidic hyaline conidiogenous cells and olive to brown simple conidia. Seven species
of the genus are reported from the territory of Ukraine. These are L. aeruginosum, L. erodens, L. lecanorae, L. lichenicola,
L. pyxidatae, L. usneae and L. xanthoriae. These species were found on thalli and apothecia of 18 different genera of lichens.
Lichenoconium aeruginosum, L. lichenicola and L. pyxidatae have clear host specificity and grow only on one host genus. Other
four species do not have host specificity. Lichenoconium erodens and L. lecanorae are widespread in Ukraine. Lichenoconium
usneae is reported for the first time from the steppe zone of Ukraine. Seirophora lacunosa is a new host species of L. usneae.
New localities of L. lichenicola and discussion about older dubious records are presented. Investigated Licheniconium species
has parasitic life-strategy and affected the lichens that have mechanical damage or those weakened by other lichenicolous fungi.
Lichenoconium pyxidatae and Didymocyrtis cladoniicola play an important role in regulating the populations of Cladonia foliacea
in the Lower Dnipro sands. This phenomenon is known as "phomosis of Cladonia". Description, host lichens species, data
about distribution in Ukraine, examined specimens and notes are provided for each species. An original identification key for
Ukrainian species of Lichenoconium is given.