Нові синтаксони степової рослинності Куяльницького лиману (Одеська обл., Україна) - Дубина, Д.В.; Еннан Алім А. -А.; Дзюба, Т.П.; Вакаренко, Л.П.; Шихалєєва, Г.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
На території долини Куяльницького лиману встановлено поширення нових синтаксонів степової рослинності класу Festuco-Brometea: 2 асоціацій та 4 субасоціацій. Ценози асоціації Festuco valesiacae-Galatelletum biflorae займають екотопи присхилових слабозасолених ділянок із мікрохвилястим мезорельєфом і черепашково- піщаними ґрунтами, та схилових – з еродованими чорноземоподібними ґрунтами і відслоненнями вапняків. Угруповання асоціації Pimpinello titanophilae-Thymetum dimorphi приурочені до виходів вапнякових порід на крутих і пологих верхніх і середніх частинах схилів, а також до поверхонь занедбаних виробок черепашника. Включає дві субасоціації: typicum i paronychietosum cephalotae, що відрізняються флористичним складом та характером підстилаючих порід (пухкі щебенисті або тверді кам'яні брили). Ценози субасоціації Stipo lessingianae-Salvietum nutantis caraganetosum fruticis формуються на еродованих пологих схилах лиману південно-східної та південно-західної експозицій, де близько до поверхні залягають і стабілізують зсувні процеси вапняки. Угруповання субасоціації Ephedro distachyae-Stipetum capillatae stipetosum lessingianae приурочені переважно до схилів західного берега лиману з малопотужними чорноземоподібними щебенистими еродованими ґрунтами, часто з виходами вапняків. Особливості встановлених угруповань порівняно зі східними степами полягають у поєднанні в їхньому флористичному складі південностепових видів з північностеповими і лучними, що є умовою їхнього формування. Флористичну специфічність нових синтаксонів підкреслює також участь в їхніх ценофлорокомплексах субендемічних видів. New syntaxa of steppe vegetation of the class Festuco-Brometea in the Kuialnyk Estuary valley (Odesa Region, Ukraine) are reported: two associations and four subassociations. Communities of the association Festuco valesiacae-Galatelletum biflorae occupy subsaline ecotopes with slightly undulate mesorelief and shell-sandy soils, as well as slopes with eroded chernozem soils and limestone outcrops. Communities of the association Pimpinello titanophilae-Thymetum dimorphi are confined to the outcrops of limestone rocks on steep or flat upper and middle parts of the slopes, and to surfaces of abandoned coquina mines. This association includes two subassociations: typicum and paronychietosum cephalotae, differing in floristic composition and character of the bedrock (loose gravel or solid stone boulders). Communities of the subassociation Stipo lessingianae-Salvietum nutantis caraganetosum fruticis are formed on the eroded slopes of south-east and south-west expositions, where close to surface limestones stabilize the landslide processes. Communities of the subassociation Ephedro distachyae-Stipetum capillatae stipetosum lessingianae are confined mainly to the slopes of the western bank of the estuary with weakly developed chernozem rubbly eroded soils, often with limestone outcrops. Floro-coenotic feature of these communities compared with the eastern steppes is a combination of south-steppe species with north-steppe and meadow ones in their floristic composition. The floristic specificity of the new syntaxa is participation of subendemic species in their coeno-florocomplexes.