Fulgensia desertorum (Teloschistales, Teloschistaceae) та інші вразливі лишайники в угрупованні Toninio-Psoretum decipientis - Ходосовцев, О.Є.; Дармостук, В.В.; Мойсієнко, І.І.; Захарова, М.Я.; Деркач, О.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
Друга знахідка Fulgensia desertorum в України була зроблена на лесових відслоненнях, що простягнулися вузькою смугою
вздовж правого берега Бузького лиману між селами Котилине та Прибузьке (Очаківський р-н, Миколаївська обл.). Лишайник
зростав на північному пологому схилі балки біля лесового кліфу. Площу існування нижньо-бузької популяції оцінено у 0,01 га,
область її поширення – у 25 га. Лишайник приурочений до ксерофільної асоціації Toninio-Psoretum decipientis Stodiek 1937, яка
вперше наводиться для території України. Угруповання асоціації диз'юнктивно поширені на відкритих аридних ділянках пологих
схилів ярів і балок правого берега Дніпро-Бузького лиману. Разом з F. desertorum виявлено ще 16 видів лишайників та ліхенофільних
грибів, серед яких Squamarina lentigera, включений до Червоної книги України та Psora decipiens, який є претендентом до її наступного
видання. Також в асоціації були відмічені види, включені до проектованого "червоного списку" Миколаївської обл. – Endocarpon
pusillum, Fulgensia fulgens, Megaspora verrucosa. Уперше для області наведено ліхенофільні гриби Lichenohendersonia squamarinae на
Squamarina lentigera та Didymellopsis perigena на Megaspora verrucosa. Didymocyrtis cladoniicola вперше знайдений на сланях Fulgensia
desertorum. Угруповання є вразливим і претендує на включення до нового видання "Зеленої книги України". Асоціація Toninio-
Psoretum decipientis Stodiek 1937разом з угрупованнями судинних рослин союзу Festucion valesiacae Klika 1931 входять до складу біотопів
E1.2D21 – сарматські лесові степи. Для збереження Fulgensia desertorum і Squamarina lentigera, угруповання Toninio-Psoretum decipientis
та в цілому біотопу лесових степів пропонуємо створити у межах Миколаївської обл. заказник місцевого значення "Прибузький". The second record of Fulgensia desertorum in Ukraine is reported. The lichen was found on loess outcrops along the right bank of
the Bug River estuary (between villages Kotylyne and Prybuzke, Ochakiv District, Mykolaiv Region). It was observed on a gentle northern
slope of the ravine near a cliff. The extent of its occurrence was calculated as 0.01 ha and its area of occupancy – 25 ha. Fulgensia desertorum
was found in xerophytic association Toninio-Psoretum decipientis, which is newly reported for Ukraine. These communities occupy disjunct
areas on open landscapes without plant cover along the right bank of the Dnipro-Bug estuary. In total, F. desertorum, sixteen species of
lichens and lichenicolous fungi were recorded. Among them, Squamarina lentigera is listed in the Red Data Book of Ukraine and Psora
decipiens is a candidate for inclusion in the next edition of the Red Data Book of Ukraine. Endocarpon pusillum, Fulgensia fulgens, and
Megaspora verrucosa are rare lichen species which need to be protected at the regional level. Lichenicolous fungi Lichenohendersonia
squamarinae on Squamarina lentigera, Didymellopsis perigena on Megaspora verrucosa are the first reports in Mykolaiv Region. Didymocyrtis
cladoniicola is found for the first time on Fulgensia desertorum. The association Toninio-Psoretum decipientis is in urgent need of inclusion
into the new edition of the Green Data Book of Ukraine. This association is a component of the habitat E1.2D21 – Sarmatic loess steppes
(EUNIS). This habitat includes vascular plant communities of the union Festucion valesiacae as well. Prybuzki Reserve of regional level
(zakaznyk) is proposed to be established for conservation of lichen species Fulgensia desertorum, Squamarina lentigera, as well as the
threatened lichen community Toninio-Psoretum decipientis and the habitat of the Sarmatic loess steppes in general.