Сучасний стан популяції Cochlearia pyrenaica (Brassicaceae) у Національному природному парку "Північне Поділля" - Юречко, Р.Ю. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті представлені результати дослідження сучасного стану популяції Cochlearia pyrenaica. Єдиний
локалітет (поза основним ареалом) цього виду в Україні знаходиться в ландшафтному заказнику місцевого значення
"Верхобузький" на території Колтівської сільської ради (Львівська обл.), який нині входить до складу земель, що
передаються Національному природному парку "Північне Поділля". Вид включений до Червоної книги України (2009)
і належить до зникаючих. Зафіксовано загальне зменшення чисельності популяції протягом останніх десяти років.
Отримані за останні роки результати свідчать про значне коливання чисельності особин С. pyrenaica щороку. Варто
відзначити, що не всі особини, які цвітуть, плодоносять; значна частина особин всихає. Охарактеризовані та оцінені
показники стану популяції (чисельність генеративних і вегетативних особин, життєвість) та оселища виду (площа
сприятливого оселища, фактична площа популяції, ступінь заростання деревами, кущами та їхніми проростками,
навколишні рослинні угруповання, експансивні види та конкуренти, висота трав'яного ярусу; підстилка, наявність
води тощо). Рекомендовані активні заходи зі збереження популяції C. pyrenaica, які передбачають відновлення
гідрологічного режиму ландшафтного заказника "Верхобузький" та пересаджування частини особин виду в болотні
системи з умовами середовища, які відповідають його екологічним потребам. Відмічена доцільність створення банку
насіння та забезпечення збереження С. pyrenaica ex situ. The article presents results of the study on the current population state of Cochlearia pyrenaica. The only locality
of this species in Ukraine outside its main range is in Verkhobuzkyi Landscape Reserve (zakaznyk) of local significance near
Koltiv village (Lviv Region). At present this area is being included into Northern Podillya (Pivnichne Podillya) National Nature
Park. The species is listed in the Red Data Book of Ukraine (2009) as Endangered. Over the last ten years, a general decrease in
the population of this species has been recorded. The results obtained during recent years show a significant fluctuation in the
number of individuals of C. pyrenaica every year. It is worth noting that not all flowering individuals produce fruits; a considerable
part of them dries out. Indicators of the population state (number of generative and vegetative individuals, vitality) and habitat
(area of appropriate habitat, actual population area, extent of overgrowth with trees, bushes and their sprouts, surrounding plant
communities, expansive species and competitors, height of grass layer, plant litter, water availability, etc.) are characterized and
evaluated. Some measures for protecting the population of C. pyrenaica are recommended including restoration of hydrological
regime of Verkhobuzkyi Landscape Reserve and re-introduction of species individuals into appropriate marsh habitats.
Expediency of establishing a seed bank and ex situ conservation of С. pyrenaica is considered.