Конспект родини Fabaceae у флорі України. IV. Підродина Faboideae (триби: Cicereae, Trifolieae, Lupulineae, Crotularieae, Genisteae) - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
Наведено конспект триб Cicereae, Trifolieae, Lupulineae, Crotularieae, Genisteae підродини Faboideae
(Fabaceae) з номенклатурними цитатами, типами таксонів (для більшості з них) та синонімікою, який базується
на критичному аналізі їхнього таксономічного складу з урахуванням нових узагальнених даних морфологічних
і молекулярно-філогенетичних досліджень. Найбільш представлені у флорі України триби Trifolieae (10 родів,
100 видів) та Genisteae (9 родів, 41 вид), найменш чисельними є Cicereae та Crotularieae (по одному роду та виду).
Підтверджена приналежність роду Ononis до триби Trifolieae. Доцільність розділення Trifolium s. l. на окремі роди
меншого обсягу не завжди узгоджується з молекулярними даними, які свідчать, що переважна більшість з цих
таксонів є поліфілетичними (Amoria, Lupinaster, Xerosphaera), або формують парафілетичні групи: Bobrovia = sect.
Glycyrrhizum, чи Ursia = sect. Lupinaster. Проте, в нашому таксономічному опрацюванні Trifolium s. l. для флори
України ми визнаємо три cегрегатні роди (Trifolium s. str., Chrysaspis та Amoria), надаючи перевагу діагностичним
морфологічним ознакам, зокрема морфології квітки. Вимагають підтвердження новими даними про наявність у флорі
України (зокрема, в Криму) Chamaecytisus supinus, Melilotus altissimus, Trigonella balansae, T. calliceras та T. strangulata. The article provides a synopsis of the tribes Cicereae, Trifolieae, Lupulineae, Crotularieae, Genisteae of Fabaceae subfam.
Faboideae in the flora of Ukraine, with nomenclatural citations, types (for most of them), and main synonyms. It is based on
a critical analysis of available data on taxonomic, morphological, and molecular phylogenetic studies. The tribes Trifolieae
(10 genera, 100 species) and Geniste (9 genera, 41 species) are best represented in the flora of Ukraine; least represented are
Cicereae and Crotularieae (each by a single genus and species). The placement of the genus Ononis in the tribe Trifolieae is
confirmed. The feasibility of splitting Trifolium s. l. into few smaller genera is not always consistent with molecular data, which
indicates that most of these taxa are polyphyletic (Amoria, Lupinaster, Xerosphaera) or form paraphyletic groups: Bobrovia =
sect. Glycyrrhizum, or Ursia = sect. Lupinaster. However, in our taxonomic treatment of Trifolium s. l. for the flora of Ukraine, we
accept three segregate genera (Trifolium L. s. str., Chrysaspis, and Amoria), giving the advantage of diagnostic flower morphology.
Occurrence of Chamaecytisus supinus, Melilotus altissimus, Trigonella balansae, T. calliceras, and T. strangulata in Ukraine (in
particular, in Crimea) needs confirmation.