До вивчення ліхенофільної мікобіоти України: рід Zwackhiomyces (Xanthopyreniaceae, Collemopsidiales) - Дармостук, В.В. (Український ботанічний журнал, 2019)
Проведена критико-таксономічна ревізія представників роду Zwackhiomyces, що виявлені в Україні. Цей
рід характеризується кулястими до грушоподібних псевдотеціями, будовою стінки, в якій пігмент відкладається
поза межами клітин, розгалуженими парафізами з анастомозами, фізітунікатними сумками та 1–2-клітинними
аскоспорами. До 10 раніше відомих видів роду (Z. berengerianus, Z. calcariae, Z. cervinae, Z. coepulonus, Z. diederichii,
Z. dispersus, Z. lecanorae, Z. lithoiceae, Z. polischukii, and Z. sphinctriniformis) нами вперше для території України додано
три види – Zwackhiomyces calcisedus, Z. inconspicuus та Z. macrosporus. Zwackhiomyces dispersus наводиться вперше для
рівнинної частини України. Всі види було відмічено на господарях з 10 різних родів лишайників. Rinodina calcarea
є новим видом господаря для Z. inconspicuus. Усі досліджені види є коменсалами, тому їхній розвиток не викликає
жодних видимих пошкоджень чи знебарвлення уражених ділянок слані. Zwackhiomyces lecanorae, Z. inconspicuus та
Z. macrosporus можуть рости на кількох різних господарях, а інші види проявляють чітку субстратну спеціалізацію
на рівні роду. Zwackhiomyces coepulonus та Z. lecanorae є набільш поширеними на території України видами.
Діагнози українською, субстратна приуроченість, поширення в Україні та світі, а також перелік досліджених
зразків подані для кожного виду. Наведено ключ для визначення представників роду Zwackhiomyces в Україні. A taxonomic revision of the genus Zwackhiomyces in Ukraine is provided. The genus is characterized by globose
to pyriform ascomata, brown wall pigments deposited between the cells, branched and anastomosing interascal filaments,
fissitunicate asci and 0–1-sepate hyaline ascospores. Previously, ten species of Zwackhiomyces were known in Ukraine. They are
Z. berengerianus, Z. calcariae, Z. cervinae, Z. coepulonus, Z. diederichii, Z. dispersus, Z. lecanorae, Z. lithoiceae, Z. polischukii, and
Z. sphinctriniformis. Three species, Zwackhiomyces calcisedus, Z. inconspicuus, and Z. macrosporus, are for the first time reported
in the country. Zwackhiomyces dispersus is a new record for the plain part of Ukraine. All species of these lichenicolous fungi
were found on 10 different host genera. Rinodina calcarea is a new host species for Z. inconspicuus. All examined species have
commensal life strategies, and infection does not cause any visible damage or discoloration of the host thallus and apothecia.
Zwackhiomyces lecanorae and Z. inconspicuus can grow on several different host genera. Other species show strict host specificity.
Two species, Z. coepulonus and Z. lecanorae, are apparently widespread in Ukraine. Description, host lichen species, data about
distribution, examined specimens and notes are provided for each species. An original key to species of Zwackhiomyces in
Ukraine is proposed.