Нові та рідкісні для України таксони родів Conocybe і Pholiotina (Bolbitiaceae, Basidiomycota) - Придюк, М.П. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті наведено дані про знахідки деяких нових і рідкісних в Україні таксонів із родів Conocybe та Pholiotina.
Чотири види (Conocybe intrusa, C. subalpina, Pholiotina intermedia, P. vexans) і два різновиди (Conocybe albipes var. rugata та
C. juniana var. juniana) вперше знайдені в Україні; для інших чотирьох видів (Conocybe pilosella, C. pulchella, C. rostellata
і C. subovalis) зареєстровано нові місцезнаходження. Для всіх представників обох родів наведені сучасні дані про їхнє
поширення в Україні та світі. Для нових в нашій країні таксонів надані також діагнози та оригінальні рисунки зібраних
екземплярів. Оскільки всі нові в Україні види та варіації (окрім C. subalpina) раніше були наведені автором (Prydiuk,
2015) як потенційно можливі для її території, їхні описи, представлені у даній статті, скориговані відповідно до нових
даних. Окремої уваги заслуговують C. albipes var. rugata та C. intrusa. Перший таксон ймовірно містить фалотоксини
(оскільки вони виявлені у складі плодових тіл C. albipes var. albipes), а тому є потенційно небезпечним отруйним
грибом. Другий є адвентивним у Європі та Україні термофільним видом. The data about finds of some new and rare for Ukraine taxa of the genera Conocybe and Pholiotina are reported.
Four species (Conocybe intrusa, C. subalpina, Pholiotina intermedia, P. vexans) and two varieties (Conocybe albipes var. rugata
та C. juniana var. juniana) are reported for Ukraine for the first time in, while for four species (Conocybe pilosella, C. pulchella,
C. rostellata і C. subovalis) new localities are recorded. Data on distribution in Ukraine and in the world are presented for
all reported representatives of both genera. For the taxa newly reported for Ukraine, descriptions and original drawings of
the collected specimens are provided. Since all new for Ukraine species and varieties (excluding C. subalpina) were earlier
reported by the author (Prydiuk, 2015) as potentially present in our country, their descriptions given in the article have been
corrected according to new data. Particular attention is paid to C. albipes var. rugata and C. intrusa. The fruit bodies of the first
taxon probably contain phallotoxins which were found in the fruit bodies of C. albipes var. albipes; therefore, it is a potentially
dangerous poisonous fungus. The second fungus is an alien thermophilic species in Europe and Ukraine.