Рідкісні види макроміцетів з урочища Каменистий (Національний природний парк "Гуцульщина") - Фокшей, С.І.; Держипільський, Л.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті викладено результати досліджень раритетного компоненту мікобіоти, проведених упродовж
2008–2018 рр. в урочищі Каменистий Національного природного парку "Гуцульщина". Виявлено 9 видів грибів, що
включені до останнього видання Червоної книги України (Anthurus archeri, Boletus regius, Clavariadelphus pistillaris,
Hericium coralloides, Leucoagaricus nympharum, Mutinus caninus, Polyporus umbellatus, Russula turci, Strobilomyces
strobilaceus), 6 видів, рідкісних для України (Ganoderma lucidum, Gyromitra infula, Hericium alpestre, H. cirrhatum,
Sarcosphaera coronaria, Sparassis nemecii) та 2 види (Asterophora lycoperdoides, Craterellus cornucopioides) макроміцетів,
що є претендентами на включення до Червоного списку грибів МСОП. Наводяться відомості про їхні
місцезнаходження, поширення на території урочища й Національного природного парку "Гуцульщина", деякі
особливості їхньої екології та біології; для рідкісних видів – інформація щодо загального поширення та поширення
на території країні. Пропонується внести п'ять рідкісних видів макроміцетів (Ganoderma lucidum, Gyromitra infula,
Hericium alpestre, H. cirrhatum, Sparassis nemecii) до нового видання Червоної книги України або до списків регіонально
рідкісних видів грибів Українських Карпат. Results of the inventory of a rare component of fungal diversity conducted during 2008–2018 in the Kamenystyi
forest parcel of Hutsulshchyna National Nature Park are provided. Nine species of fungi listed in the Red Data Book of Ukraine
are reported: Anthurus archeri, Boletus regius, Clavariadelphus pistillaris, Hericium coralloides, Leucoagaricus nympharum,
Mutinus caninus, Polyporus umbellatus, Russula turci, and Strobilomyces strobilaceus. In addition, other six rare in Ukraine
species (Ganoderma lucidum, Gyromitra infula, Hericium alpestre, H. cirrhatum, Sarcosphaera coronaria, and Sparassis nemecii)
were recorded. Two species proposed for the IUCN Red List, Asterophora lycoperdoides and Craterellus cornucopioides, are
also reported. Information about their localities, ecological peculiarities, distribution in Hutsulshchyna National Nature Park,
in Ukraine, and total geographical ranges is provided. It is proposed to include five rare species of macrofungi (Ganoderma
lucidum, Gyromitra infula, Hericium alpestre, H. cirrhatum, Sparassis nemecii) into the next edition of the Red Data Book of
Ukraine or the Red lists of regionally rare species of mushrooms of the Ukrainian Carpathians.