Нові для України види хітридієвих грибів (Chytridiomycota), що паразитують на водоростях - Демченко, Е.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
Виявлено та досліджено життєві цикли п'яти видів хітридієвих грибів (Chytridiomycota): Rhizophydium
acuforme, Rhizophydium transversum, Dangeardia echinulata, Dangeardia mammilata, Saccomyces dangeardii, що розвивалися
на чотирьох видах джгутикових зелених та евгленових водоростей: Chlamydomonas noctigama, Vitreochlamys aulata,
Eudorina elegans ( Сhlorophyta), Euglena viridis (Euglenophyta). Знахідки даних організмів були зафіксовані виключно
під час масового розвитку водоростей-господарів (явище "цвітіння" води) у невеликих водоймах, у теплу пору року.
Розвиток паразитичного гриба спричинював масове ураження популяції водорості (явище епіфітотії) та подальшу
її загибель або значне падіння чисельності. У роботі наводяться детальні описи та спостереження за популяціями
названих мікологічних об'єктів, відомості щодо екології та поширення, а також оригінальні фотографії, рисунки.
Обговорюються деякі питання морфологічної мінливості ознак, що використовуються при визначенні хітридієвих
грибів, зокрема будови їхньої системи живлення. Life cycles of five species of chytrid fungi (Chytridiomycota), Rhizophydium acuforme, Rhizophydium transversum,
Dangeardia echinulata, Dangeardia mammilata, and Saccomyces dangeardii, were investigated. The fungi parasitized four species
of flagellated green and euglenophytic algae: Chlamydomonas noctigama, Vitreochlamys aulata, Eudorina elegans (Сhlorophyta),
and Euglena viridis (Euglenophyta). Fungal species were observed exclusively during mass development of the associated algal
hosts (so called water bloom phenomenon) in small water bodies and during warm seasons. Development of each parasitic
fungus had devastating effect on algal populations (epiphytoty phenomenon) and caused significant decrease in abundance
or resulted in algal population death. Detailed descriptions of the observed fungi, features of their development, ecology and
distribution as well as original micrographs are provided. Some issues concerning morphological variability of the diagnostic
characters used for identification of Chytridiomycota, particularly structure of their trophic system, are discussed.