Ступінь генетичної диференціації локальних популяцій Schizophyllum commune (Agaricales, Basidiomycota) південної частини Києва - Бойко, С.М. (Український ботанічний журнал, 2019)
Встановлення генетичного різноманіття грибів є фундаментальним завданням в розробці стратегій їхнього
збереження. В статті наведено дані щодо генетичної диференціації локальних популяцій Schizophyllum commune
південної частини м. Київ з використанням поліморфних внутрішньоклітинних ферментних систем. Загалом у
трьох популяціях гриба для чотирьох ферментних систем було встановлено 15 алозимних варіантів. Для більшості
досліджених локусів спостерігається дефіцит гетерозигот на рівні локальної популяції (Fis = 0,390). Отримані результати
свідчать про високий потік генів між дослідженими популяціями (Nm = 7,12) і значний внесок в цей показник
локусу Amy2. Встановлено відсутність взаємозв'язку між генетичною компонентою та географічними координатами
дослідних зразків. Низький рівень генетичної диференціації свідчить на користь основного способу розповсюд-
ження гриба за допомогою спорових мас. Отже, досліджені локальні популяції є частинами єдиної природної
популяції. Establishing genetic diversity of fungi is a fundamental issue related to the development of their conservation
strategies. The data on genetic differentiation of the local populations of Schizophyllum commune in the southern part of Kyiv
using polymorphic intracellular enzyme systems are provided. In total, fifteen allozymes were identified in three experimental
populations of the fungus for four enzyme systems. It was demonstrated that heterozygote deficiency exists for most of the
studied loci at the population level (Fis = 0.390). The results show a high flow of genes between experimental populations (Nm
= 7.12) and a significant contribution of the Amy2 locus to this index. A relationship between the genetic component and
geographic coordinates of the samples was not established. Low level of genetic differentiation provides evidence in favor of
fungal dispersal mostly by the spore mass. Thus the studied local populations belong to a single natural population.