Угруповання класу Festuco-Brometea природного заповідника "Єланецький степ" - Конайкова, В.О. (Український ботанічний журнал, 2019)
У статті наведено характеристику степової рослинності класу Festuco-Brometea в межах природного заповідника "Єланецький степ". Коротко описано історію геоботанічних досліджень території. Для досліджуваної території наводиться шість асоціацій та один варіант асоціації, що належать до двох порядків, трьох союзів. Угруповання союзу Festucion valesiacae на території заповідника є дернинно-злаковими степами, представлені однією асоціацією та одним варіантом; формуються на ділянках, що піддавалися антропогенному впливу, найчастіше це перелоги або місця помірного випасу; поширені на приплакорних ділянках. Асоціації союзу Stipion lessingianae в умовах природного заповідника займають схили балок різної крутизни та експозиції; до союзу належать три асоціації. Союз Potentillo arenarie-Linion czerniaevii представлений угрупованнями, розташованими на виходах вапняку. Встановлено, що останні два союзи є флористично різноманітнішими, що пояснюється територіальною диференціацією синтаксонів. До складу угруповань цих союзів входять види, включені до Європейського Червоного списку та списку Міжнародного союзу охорони природи. Види, що внесені до Червоної книги України, наявні в усіх синтаксонах. Встановлено ряд загроз для степових ценозів на території дослідження. The article provides characteristics of the steppe vegetation of the class Festuco-Brometea within Yelanetskyi Step Nature Reserve. A history of geobotanical studies of this territory is briefly outlined. In total, vegetation of the class belongs to two orders, three alliances, six associations, and one variant. Communities of the alliance Festucion valesiacae in the reserve are represented by sod-cereal steppes and include one association and one variant. Communities of this alliance are formed in the areas that are exposed to anthropogenic factors; most often they are located on abandoned lands or areas under moderate grazing on the planes. Communities of the alliance Stipion lessingianae grow on black soils (chernozem) but with some inclusion of limestone. This alliance includes three associations which occupy ravine slopes of various steepness and exposure. The alliance Potentillo arenarie-Linion czerniaevii is represented by the communities on the limestone outcrops. It was established that the last two alliances demonstrate higher floristic diversity, which can be explained by differentiation of syntaxa within the area. The communities of these alliances include species from the European Red List and the IUCN Red List. Species listed in the Red Data Book of Ukraine are present in all syntaxa. A number of threats for the steppe communities on the study area have been identified.