Cephalaria gigantea (Caprifoliaceae) – новий адвентивний вид флори України - Куземко, А.А.; Яворська, О.Г.; Ковтонюк, А.І. (Український ботанічний журнал, 2019)
Наведено інформацію про знахідку нового для флори України виду адвентивних рослин – Cephalaria gigantea. Вид виявлений в ботанічному саду "Поділля" (м. Вінниця) у липні 2016 року під час дослідження спонтанної флори та рослинності садово-паркових ландшафтів Середнього Побужжя. Цей ботанічний сад на сьогодні знаходиться в занедбаному стані. Автори роблять припущення, що інтродукційний матеріал C. gigantea було зібрано під час експедиції співробітників ботсаду на Кавказ у 1970-х рр. і вид з того часу вирощувався на колекційній ділянці лікарських рослин (колекцію було втрачено наприкінці 1980-х рр.). Популяцію виду було виявлено на відстані понад 300 м від колишньої колекційної ділянки на узліссі лісового масиву у частині ботанічного саду, віддаленій від основних рекреаційних потоків. Враховуючи, що даний вид наводиться як адвентивний щонайменше ще для десяти країн Європи, він потребує моніторингу його подальшого поширення на території України; особливої уваги потребують місця його культивування. Information about a locality of Cephalaria gigantea, a new for Ukraine alien species, is provided. It was found in the Podillya Botanical Garden, Vinnytsia city, in July 2016 during surveys of the spontaneous flora and vegetation of the garden and park landscapes of the Middle Pobuzhzhia area. The territory of the garden is currently rather neglected. We assume that the plant material for introduction of C. gigantea was probably collected during an expedition of the botanical garden staff to the Caucasus in the 1970’s. The introduced species was cultivated in the collection of medicinal plants, which was abandoned in
the late 1980s. The population of C. gigantea was found at a distance of more than 300 m from the former collection site at the forest edge, in the part of the botanical garden distant from the main recreational paths. Taking into account that this species is mentioned as alien for several countries of Europe, monitoring of its further dispersal in Ukraine, particularly of its cultivation sites, is recommended.