Культивування Aloe vera в умовах in vitro та вивчення її біологічної активності - Коломієць, Ю.В.; Буценко, Л.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Досліджено особливості калюсоегенезу і регенерації рослин у культурі ізольованих тканин Aloe vera. Показано вплив на ці процеси складу поживного середовища. Сік Aloe vera виявив антимутагенну активність щодо індукованого N-нітро-N-нітрозогуанідіном мутагенезу у тест-штаму S. typhimurium TA 100. Кількість His⁺ ревертантів при додаванні соку алое зменшувалася на 52%. Исследованы особенности каллюсогенеза и регенерации растений в культуре изолированных тканей Aloe vera. Показано влияние на эти процессы состава питательной среды. Сок Aloe vera проявил антимутагенную активность к индуцирован-ному N-нитро-N-нитрозогуанидином мутагенеза у тест-штамма S. typhimurium TA 100. Количество His⁺ ревертантов при добавлении сока алоэ уменьшалось на 52%. The peculiarities of callusogenesis and plant regeration in isolated tissue culture of Aloe vera have been investigated. The influence of nutrient medium composition on these processes was shown. Juice of Aloe vera can reduce the frequency of induced by N-nitro- N-nitrosoguanidine mutations S. typhimurium TA 100. Juice of Aloe vera reduce the induced mutagenesis S. typhimurium TA100 on 52 %.