Tn5-мутанти Bradyrhizobium japonicum: отримання та вивчення їхніх властивостей - Коць, С.Я.; Маліченко, С.М.; Даценко, В.К.; Маменко, П.М.; Якимчук, Р.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Доведена можливість отримання Tn5-мутантів Bradyrhizobium japonicum зі
зміненими симбіотичними властивостями при використанні вектора pSUP2021::Tn5. В
умовах мікровегетаційного і вегетаційного дослідів здійснено їх первинний відбір за
ознаками «азотфіксувальна активність», «вірулентність» і «ефективність симбіозу».
Відібрані мутанти, контрастні за цими ознаками, перевірені в польових дослідах. Кращі
з них після додаткових випробувань можуть бути рекомендовані для використання як
біологічна основа бактеріальних добрив під сою. Доказана возможность получения Tn5-мутантов Bradyrhizobium japonicum с
измененными симбиотическими свойствами при использовании вектора
pSUP2021::Tn5. В условиях микровегетационных и вегетационных опытов
осуществлен их первичный отбор по признакам «азотфиксирующая активность»,
«вирулентность» и «эффективность азотфиксации». Отобранные мутанты, контрастные
по этим признакам, проверены в полевых опытах. Лучшие из них после
дополнительных испытаний могут быть рекомендованы для использования в качестве
биологической основы бактериальных удобрений под сою. The obtaining possibility of Tn5-mutants of Bradyrhizobium japonicum with modified
symbiotic characteristics under the use of pSUP2021::Tn5 vector was proved. The primary
selection by “nitrogen fixing activity”, “virulence”, “nitrogen fixation efficiency” signs was
performed in microvegetative and vegetative experiments. The selected mutants, contrasting
by these signs were tested in field experiments. The ones which were showed to be the best
after the additional investigation might be recommended as the biological grounds of bacterial
fertilizers for soybean.