Особливості геном-плазмонного впливу на мінливість висоти рослин у алоплазматичних форм та ліній пшениці - Власенко, В.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
На серіях створених алоплазматичних ліній пшениці м’якої озимої (5 генотипів з 15
цитоплазмами) виявлено значну перевагу впливу ядерних генетичних компонентів над
цитоплазматичними на мінливість висоти рослин. Проте істотне зниження висоти рослин
відбувається за участі в схрещуваннях генотипів з цитоплазмою Ae. sharonensis, а
підвищення – T. dicoccum та Ae. juvenalis. На созданных сериях аллоплазматических линий пшеницы мягкой озимой (5
генотипов на 15 цитоплазмах) выявлено значительное преимущество влияния ядерных
генетических компонентов над цитоплазматическими на изменчивость высоты растений.
Однако существенное снижение высоты растений происходит при участии в
скрещиваниях генотипов с цитоплазмой Ae. sharonensis, а повышение – T. dicoccum и Ae.
juvenalis. On the created series of alloplasmatic lines of winter bread wheat (5 genotypes on 15
cytoplasms) considerable advantage of influence of nuclear genetic components over
cytoplasmic on the variability of plant height was revealed. However, the substantial reduction of
plant height takes place when crossing genotypes with the cytoplasm of Ae. sharonensis and
increase – T. dicoccum and Ae. juvenalis.