Гомеобоксні гени, як можливі мішені дії екзогенних ДНК при отриманні нових форм жита. 2.Закономірності дії екзогенних ДНК при селекції короткостеблових форм диплоїдного жита - Потопальський, А.І.; Юркевич, Л.Н.; Кацан, В.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
При дії препаратів екзогенних ДНК рослинного та тваринного походження на проростаюче насіння озимого диплоїдного жита сорту Житомирське індуковано домінантну моногенну мутацію короткостебловості. Водночас із короткостебловістю, в отриманих лініях рослин спостерігали комплекс змін, які сприяють підвищенню врожайності жита. При действии препаратов экзогенных ДНК растительного и животного происхождения на прорастающие семена озимой диплоидной ржи сорта Житомирская индуцирована доминантная моноген- ная мутация короткостебельности. Одновременно из короткостебельностью, у полученных линиях растений наблюдали комплекс изменений, связанных с повышением урожайности ржи. While acting of the preparations of the plant’s and animal’s exogenous DNAs on the germinating seeds of the cultivar of the winter diploide rye Zhytomyrska, the dominant monogenic mutation of decreasing of plant height was induced. Simuntaneously with decreasing of plant height, the complex of alterations, underlying the crop yield improvement in the rye, was obserwed in the lines of plants to be obtained.