Общая трансдукция хромосомных и плазмидных маркеров эрвиниофагом ZF40 - Романюк, Л.В.; Жуминская, А.И.; Муквич, Н.С.; Товкач, Ф.И. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2009)
Впервые показано, что умеренный эрвиниофаг ZF40 способен осуществлять общую трансдукцию хромосомных и плазмидных генов бактерии Erwinia carotovora. На твердой среде LB удалось получить повышение эффективности трансдукции. Такой подход важен для фагов подобных ZF40, у которых наблюдается процесс реадсорбции фаговых частиц. Перенос бактериальных генов по типу общей трансдукции сопряжён с циклической пермутацией фаговой ДНК. Полученные данные создают предпосылки для молекулярно–генетического изучения процесса патогенеза у эрвиний. Вперше показано, що помірний ервініофаг ZF40 здатен здійснювати загальну трансдукцію хромосомних і плазмідних генів бактерії Erwinia carotovora. На твердому середовищі LB вдалося отримати підвищення ефективності трансдукці. Такий підхід важливий для фагів подібних ZF40, у яких спостерігається процес реадсорбції фагових часток. Перенос бактеріальних генів по типу загальної трансдукції сполучений з циклічною пермутацією фагової ДНК. Отримані створюють умови для молекулярно- генетичного вивчення процесу патогенеза у ервіній. For the first time it was shown that the temperate erwiniaphage ZF40 was capable to mediate the generalized transduction of chromosomal and plasmid genes of bacterium Erwinia carotovora. The increasing of transduction efficiency was firstly obtained on solid medium LB. This method has the great importance for the phage ZF40 because such phages were characterized by the readsorbtion of phage particles. The transmission of bacterial genes due to the generalized transduction links with the permutation of phage DNA. The obtained data are the importance prerequisite for molecular and genetical studying of pathogenesis processes in erwinias.